fbpx
NaslovnicaCrna GoraDrugi kontigent ruske vakcine u četvrtak u Crnoj Gori

Drugi kontigent ruske vakcine u četvrtak u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – U Crnu Goru će u četvrtak stići pet hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V, a 30 hiljada doza kineske krenuće iz Pekinga u subotu, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je danas u Kliničkom centru Crne Gore primila vakcinu Sputnjik V.

“Drugi kontigent ruske vakcine će stići u Crnu Goru u četvrtak u 14 sati i 30 minuta, pet hiljada doza. Donacija 30 hiljada doza kineske vakcine krenuće iz Pekinga za Crnu Goru 27. februara”, kazala je Borovinić Bojović novinarima nakon vakcinacije.

Ona je navela da je pet hiljada doza ruske vakcine, koja će u Crnu Goru stići u četvrtak, prva isporuka od 50 hiljada doza koja je predviđena za prvi kvartal.

Borovinić Bojović je rekla da će druga isporuka vakcina iz Beograda stići na vrijeme kako bi sa tim dozama bila obavljena revakcinacija.

Ona je navela da ne može da precizira koliko je vakcina do sada potrošeno, jer je vakcinacija u toku.

“Vakcinacija se odigrava po osmišljenom planu Nacionalne strategije za imunizaciju Instituta za javno zdravlje”, kazala je Borovinić Bojović.

Govoreći o vakcinaciji najstarijih građana, ona je navela da postoje tri načina prijavljivanja.

“Jedan je preko coronainfo veb sajta, drugi preko izabranih ljekara, koji će pozivati sve koji ne budu prijavljeni, a stariji su od 80 godina, i treći način je putem telefonske linije, koja će biti stalno otvorena i preko koje će građani moći sami da se prijave”, rekla je Borovinić Bojović.

Na pitanje koliko vakcina će stići do kraja drugog kvartala, ona je odgovorila da je za drugi kvartal poručeno još 50 hiljada ruskih vakcina, da će stići 150 hiljada Fajzerovih i 84 hiljade AstraZeneka vakcina preko COVAX mehanizma, i da se dogovara finalni ugovor za 150 hiljada kineskih vakcina.

“Nacionalnom strategijom za imunizaciju predviđeno je da bi bilo optimalno da se u Crnoj Gori vakciniše oko 330 hiljada stanovnika, što bi govorilo u prilog kolektivnog imuniteta”, rekla je Borovinić Bojović.

Upitana kada će početi vakcinacija opšte populacije, ona je navela da će početi odmah nakon što se završi vakcinacija prioritetnih grupa.

Na pitanje da li je bilo slučajeva da su zdravstveni radnici u Crnoj Gori odbili da se vakcinišu, Borovinić Bojović je odgovorila da se do sada to nije dešavalo.

Ona je apelovala na građane da poštuju sve mjere za suzbijanje epidemije, navodeći da je za razvijanje imuniteta nakon druge doze vakcine potrebno određeno vrijeme.

Borovinić Bojović je kazala da je cilj Ministarstva masovna vakcinacija i preporučila svima da se vakcinišu.

Direktorica Infektivne klinike Kliničkog centra (KCCG) Dobrila Nikčević rekla je da će i pored vakcine, koja će pomoći, ovo stanje potrajati.

“I dalje se moramo pridržavati svih mjera kojih smo se do sada pridržavali, dok skroz ne budemo sigurni da možemo bez toga”, navela je Nikčević.

Vakcinacija zaposlenih KCCG, koji rade sa pacijentima koji su oboljeli od COVID-a 19, počela je danas u podne, a prvu od 150 vakcina primila je Borovinić Bojović.

Najčitanije