fbpx
NaslovnicaCrna GoraDrljević: EU pokazala da računa na Zapadni Balkan

Drljević: EU pokazala da računa na Zapadni Balkan

Podgorica, (MINA) – Evropska unija je u fazi kada se suočava sa jednim od najvećih izazova nakon Drugog svjetskog rata, pandemijom koronavirusa, pokazala da računa na Zapadni Balkan, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević povodom 9. maja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade rekli su da su u Podgorici, Bijelom Polju i Baru oslikani murali koji svjedoče o čvrstim vezama Crne Gore i Evropske unije (EU) i predstavljaju podsjećanje da je Crna Gora vjekovima dio evropske porodice.

Drljević je ocijenio da su murali potvrda da je mjesto Zapadnog Balkana u EU, da građani Crne Gore razmišljaju evropski i žele da vide Crnu Goru kao punopravnu članicu EU.

On je podsjetio da proces pristupanja nije posao samo jednog pojedinca, institucije, organizacije ili određenog medija, već kompletnog crnogorskog društva.

„EU nije dala samo finansijska sredstva, već pružila solidarnost i dala znak da samo zajedno možemo da završimo ovaj projekat, da učvrstimo EU integracijom ne samo Crne Gore, već cjelokupnog Zapadnog Balkana u zajednicu evropskih država“, rekao je Drljević

Kako je rekao, EU pokazala je da računa na Zapadni Balkan šaljući jasne poruke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, dajući značajna finansijska sredstva za nabavku zaštitne opreme, finansijsku stabilizaciju i za davanje podstreka malom i srednjem biznisu u Crnoj Gori.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je da tri murala, koja krase tri crnogorska grada, jezikom umjetnosti poručuju da je crnogorski evropski put nešto što je zadato tradicijom i istorijskim razvojem, ali i savremenim geopolitičkim i socio-kulturološkim kontekstom.

„Murali, na različite načine, nose sličnu poruku da smo jedinstveni, kako u prostorno-geografskom smislu, tako i u onome što čine tradicija i zajedničko istorijsko iskustvo“, rekao je Bogdanović.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da zbog pandemije koronavirusa, ove godine obilježavju Dan Evrope na društvenim mrežama.

Orav je kazao da je zadovoljan što na taj načim
može govoriti o predivnim muralima i odati priznanje kreativnim umjetnicima.

„Umjetnost povezuje Evropljane vjekovima na brojnim nivoima. Murali simbolizuju Crnu Goru, ali i jasno pokazuju da je Crna Gora već dio evropske porodice, bilo kroz muziku, umjetnost, kulturu ili kroz iskazivanje solidarnosti u kriznim vremenima“, kazao je on.

Kako je naveo, Evropa, ali i čitav svijet su se suočili sa zdravstvenom krizom, tokom koje su Crna Gora i EU bile jedna uz drugu.

„EU je pružila finansijsku podršku, opremu i hitnu pomoć, a Crna Gora je pomogla da se državljani EU vrate u svoje zemlje. I to je evropska solidarnost – biti jedni uz druge tokom dobrih i loših vremena“, rekao je Orav.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su kazali da je murale „Ja za Evropu, Evropa za mene“, u Podgorici osmislila i oslikala Mia Pejović, dok su murali u Bijelom Polju i Baru djela Pavla Cvijovića i grupe Kunstler, koju čine Danijela Darmanović Mahmutović, Anđela Mršulja i Marija Raketić.

Kako se navodi, umjetnici su saglasni da je tema murala bila veliki izazov za njih, a njihova izrada vrijedno iskustvo.

Cvijović je istakao da njegov mural simbolizuje crnogorski narod.

„Naslikao sam dvije djevojke u narodnoj nošnji, koje simbolizuju spomenik na Lovćenu, a to što sam ih naslikao nesrazmjerno visokim predstavlja simboliku Crne Gore i njenog naroda“, rekao je Cvijović.

Članice grupe Kunstler kazale su da slike koje mijenjaju javni prostor podstiču na razgovor i interakciju i postaju simbioza između prolaznika i umjetnika.

„Iz tog razloga slikanje u javnom prostoru nosi sa sobom razna iskustva a mi smo od građana Bara dobile veliku zahvalnost što smo „oživjele“ jednu, ne tako malu površinu u njihovom gradu“, kazale su one.

Pejović je rekla da su mural u Podgorici na najbolji način opisali prolaznici, koji su razumjeli poruku djela

Najčitanije