fbpx
NaslovnicaCrna GoraDragićević: Jača građanska svijest u Crnoj Gori

Dragićević: Jača građanska svijest u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Događaji iz protekle godine ojačali su građansku svijest u Crnoj Gori i pomogli građanima da shvate koliko je značajan pritisak javnosti, smatra aktivista Koalicije za održivi razvoj (KOR), Aleksandar Dragićević.

On je agenciji MINA kazao da građanska i ekološka svijest u Crnoj Gori jačaju svakog dana i svakom novom akcijom.

Prošlu godinu je, prema riječima Dragićevića, obilježilo kreiranje na desetine „samoniklh“ građanskih inicijativa, kao što su barski čempresari i brojne inicijative za spas rijeka od malih hidroelektrana (mHE) u Šavniku, Bijelom Polju i Plavu.

On je podsjetio i na pokret za spas Sinajevine, inicijativu za očuvanje borove šume u Ulcinju, odbranu Crnog jezera i statusa UNESCO-a na Durmitoru, inicijativu za spas Jadrana, za sprječavanje krivolova na Skadarskom jezeru i mnoge druge.

„Moram navesti da su ovo izuzetno iscrpljujuće i naporne borbe, ali i da je nagrada na kraju neprocjenjiva“, kazao je Dragićević.

Kako je naveo, jedna uspješna inicijativa na svom primjeru kreira brojne druge, građani jedni druge motivišu i hrabre, i na taj način pomažu odbranu Crne Gore i njenih prirodnih ljepota, životne sredine i resursa.

Građani su, istakao je Dragićević, prva i posljednja linija odbrane.

„A brane svoju okolinu od svega – loših i koruptivnih odluka, investitora, neznanja i nemara, prodaje i predaje u ruke onih koji žele da nepovratno izmijene lice Crne Gore“, dodai je Dragićević.

Prema njegovim riječima, 2019. je godina buđenja građana Crne Gore, „i godina početka pobjede zdravog razuma nad bezumljem i devastacijom“.

Govoreći o odustajanju od gradnje mHE na šest crnogorskih rijeka, Dragićević je ocijenio da je u pitanju iznuđeni potez Vlade u predizbornoj godini, kako bi se spriječili problemi i loš marketing.

On smatra da Vlada nije imala izbora osim da, pod pritiskom javnosti, otkaže izgradnju mHE u Bukovici, Plavu i Bistrici.

„Ali ovaj potez je i populistički, jer da misli dobro Crnoj Gori, Vlada bi raskinula koncesije za sve mHE, a ne samo za one gdje postoji snažan otpor“, istakao je Dragićević.

On je uputao koja je razlika i kriterijum kojim se odlučuje koja će rijeka preživjeti a koja biti ubijena, da li to što je jedna ljepša od druge, biodiverzitet, ili potencijal za poljoprivredu i turizam.

„Ne, jedini kriterijum za odustajanje od gradnje je pritisak javnosti, i računica je prosta – gdje ima građana da brane, rijeka će živjeti , gdje nema – biće stavljena u cijev, i sa tom rijekom umrijeće i sela“, naveo je Dragićević.

On je ponovio da KOR neće stati dok ne odbrane svaku rijeku u Crnoj Gori.

„Jer nama su sve rijeke podjednako važne, one su krvotok Crne Gore“, istakao je Dragićević.

Upitan da li smatra da su građani Crne Gore postali svjesni snage koju pritisak javnosti ima na donosioce odluka, on je rekao da se građani prvenstveno osjećaju izostavljeno kada je donošenje odluka u pitanju i uvijek su dovedeni pred svršen čin.

Javne rasprave se, kako je kazao, ne organizuju na transparentan način i građani nijesu adekvatno obaviješteni o njiohovom održavanju.

Najčešće su, smatra Dragićević, građani izmanipulisani, pa im se priča jedno, a na terenu se radi nešto potpuno drugo, i reakcije su zakašnjele. „Onda se glas građana ne čuje sve dok ne izađu na ulicu i krenu da brane svoje, a pritisak javnosti jedino je njihovo oružje“.

„Događaji iz 2019. ojačali su građansku svijest kod građana i pomogli im da shvate koliko je značajan pritisak javnosti“, ocijenio je Dragićević .

Građani su, dodao je on, pokazali da ako stanu i ustanu zajedno – apsolutno sve je moguće.

„Pokazali su da znaju šta žele sa svojom okolinom i da hoće da učestvuju u donošenju odluka i kreiranju politika. KOR je tu da im pomogne da se njihov glas čuje, i da ne budu izostavljeni“, zaključio je Dragićević.

Najčitanije