fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS biće stamena odbrana demokratske i evropske Crne Gore

DPS biće stamena odbrana demokratske i evropske Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS), iz pozicije najjače opozicione stranke, biće stamena odbrana demokratske i evropske Crne Gore, poručio je predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

On je kazao da se DPS bori za građansku državu, multietničku demokratiju i evropski sistem vrijednosti.

„Danas ćemo se za te vrijednosti još srčanije boriti iz opozicionih klupa“, poručio je Đukanović u intervjuu za FACE TV.

On je rekao da DPS nije „pupčanom vrpcom“ vezan za vlast, već za Crnu Goru i sistem vrijednosti koji promovišu.

„Za Crnu Goru ćemo se boriti ne samo u parlamentu, borićemo se i u šumi ako bude trebalo, jer generacije naših predaka su se baš iz te šume borile i očuvale i slobodu Crne Gore i crnogorsku državu“, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, novo iskustvo pokazaće kakav demokratski i evropski temelj je popločan u Crnoj Gori.

„Sada se, voljom građana, dogodilo da će drugi ljudi koji, makar u prethodnom periodu ni po čemu nisu pokazivali da žele da podrže proevropski put razvoja Crne Gore, sada će oni koristiti taj temelj. Vidjećemo da li je taj temelj dovoljno dobar da izdrži tu probu“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, 30. avgusta građani Crne Gore kazali su da ne žele da DPS bude izvršna vlast u sljedećem četvorogodištu.

„I moj je odgovor: Neće biti. Prema tome, nema mjestu nikakvom političkom inženjeringu“, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da se današnja politička realnost ne razlikuje mnogo od one s početka 90-ih.

„Zaštita navodno ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori je podrazumijevala rušenje suvereniteta crnogorske države, dakle i besprizorno miješanje u unutrašnji politički život“, naveo je Đukanović.

DPS, kako je naveo, demokratski se miri sa slobodnom voljom građana, time i sa promjenom vlasti.

„Ne mirimo se sa ambicijom bilo koga, bilo novoformirane vlasti, bilo nekih međunarodnih centara koji eventualno iza nje stoje i koji će pokušati da sada preko nje dobiju ono što žele, a to je da ugozi državu Crnu Goru. E sa tim se ne mirimo“, naglasio je Đukanović.

Na pitanje novinara može li da se desi da na Cetinju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije napravi hram, Đukanović je odgovorio da se to se ne može dogoditi i da „to može biti njegova namjera, koja se na Cetinju ne može dogoditi“.

„To on najavljuje otkako je došao 89-e godine da će da sruši Mauzolej, a da postavi i vrati gore crkvu Karađorđevića. Nema šanse za to. Nema nikakve šanse“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo Đukanović, čelnici DF-a su govorili da nije Cetinje njihova prijestonica, nego Beograd.

„I da je njihov predsjednik – predsjednik Putin, koliko god i to bilo pobrkano, da je prijestonica u Srbiji, a predsjednik u Rusiji“, naveo je Đukanović.

Đukanović je kazao da ne misli da je „velikosrpski nacionalizam i ruski imperijalni interesi investirao u njih da bi ih častio“.

„Mislim da je investirao sa očekivanjem da kada se dogodi ova nova realnost, oni ispune dio očekivanja“, rekao je Đukanović.

On je naveo da ne može da ne primijeti neka frapantna ponavljanja grešaka koje su 90-ih godina dovela do tragedije na Zapadnom Balkanu i današnjeg vremena u kojem se ponavljaju greške.

Đukanović je kazao da se još nada da se neće dozvoliti da te greške odu predaleko.

Kako je naveo, Evropska unija (EU) odgovorna je za stabilnost i prosperitet Evrope.

„Ovo je evropski region. Prema tome, ako se ne bavite vašom kućom, nego ostavite jednu sobu u toj kući da ona gori, da kroz nju duvaju razni vjetrovi, razni tuđi interesi, onda ćete ipak u finalu fakturu za to dobiti vi…Prema tome, to treba sprečavati“, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li je poslije izbora u Crnoj Gori razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Đukanović je odgovorio odrično.

„Ne, pa biće prilike, razgovaraćemo. Znam otprilike i šta ima da kaže na tu temu, a i bez toga što će on reći, znam šta je Srbija radila u ovom izbornom procesu, i ne samo izbornom procesu, nego u kontinuitetu, kao što sam kazao, poslednjih godinu dvije, posebno u periodu nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti“, naveo je Đukanović.

On je poručio da će svaki predlog koji bude dalje snažio građansku državu, multietničku demokratiju i koji bude vodio Crnu Goru ka evropskom sistemu vrijednosti, imati podršku DPS-a.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Đukanović je naveo da su pitanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori otvorili.

„To će se pitanje zatvoriti. Sad, za tri godine, za pet godina, za sedam godina, zatvoriće se“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, neko sada može i povući taj Zakon, ali ne može izbrisati sjećanje „koje smo u međuvremenu otvorili i podastrli činjenicama, ali nije ni to sad najvažnije“.

„Je li mislite vi da će Srpska pravoslavna crkva kao udarna pesnica velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori se zadovoljiti time što će se povući zakon ili…“, upitao je Đukanović.

Na pitanje novinara da li će podnijeti ostavku, Đukanović je odgovorio odrično.

„Ja sam prije nešto duže od dvije godine izabran u prvom krugu sa 54 odsto podrške“, podsjetio je Đukanović.

Upitan da prokomentariše određene navode da koristi Crnu Goru da se odbrani od optužbi druge vrste, Đukanović je odgovorio da mu ne treba bolja odbrana od onog što je radio, što je vrlo transparentno, vrlo vidljivo i što ne treba posebno predstavljati.

„A od svih konstrukcija, afera i tračeva kojima su me zatrpavali sa namjerom da me eliminišu kao svog političkog protivnika ću se, bez ikakve nervoze, bez ikakvog straha, od bilo kakvog zakona, vjerujte mi veoma lako odbraniti“, kazao je Đukanović.

Najčitanije