fbpx
NaslovnicaCrna GoraDodatna kontrola kvaliteta nastave

Dodatna kontrola kvaliteta nastave

Podgorica, (MINA) – Dodatna kontrola kvaliteta nastave u školama i procesa ocjenjivanja, odnosno vrednovanja naučenog, biće u fokusu ministra prosvjete Damira Šehovića u ovoj godini.

On je Pobjedi kazao da predstoje znatna ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, dalja afirmacija srednjeg stručnog obrazovanja, širenje područnih odjeljenja muzičkih škola, ali i mijenjanje nekih ukorijenjenih praksi koje su podrazumijevale predavački umjesto interaktivnog tipa nastave, odnosno pristupe učenju čiji je cilj bio isključivo ocjena.

Minule dvije godine, kako je kazao Šehović, bile su pune ozbiljnih izazova, kojima su dorasli.

“Veći dio toga što je moglo da se „popravi“ zakonskom reformom smo i učinili. No, nikad najteži dio nije u izmjeni zakona, već u nekim naslijeđenim praksama koje su ukorijenjivane u naš obrazovni sistem, a to se mijenja postepeno. I, kako često znam da kažem: većina naših projekata i aktivnosti je dugogodišnja, jer mi ne sprovodimo „instant projekte“ od kojih ćemo sjutra ubrati koji politički poen, nego radimo da imamo što da ostavimo u nasljeđe našoj djeci”, kazao je Šehović.

On nije detaljno komentarisao rezultate nedavno sprovedenog istraživanja Zavoda za školstvo prema kojima oko 20 odsto osnovaca i srednjoškolaca tvrdi da je korupcija prisutna u svim školama u Crnoj Gori, odnosno da čak 55 odsto učenika smatra da je korupcija najprisutnija prilikom zaključivanja ocjena na kraju godine.

Šehović je kategoričan da je korupcija u obrazovanju neprihvatljiva i najavio je dodatne kontrole u školama. On nije kazao da li su, možda, preduzete neke mjere kako bi se utvrdila tačnost navoda iz istraživanja.

“Sve se može iskontrolisati, samo treba volje. Kod mene lično – volje i čvrstog opredjeljenja ne nedostaje u namjeri da mijenjam one direktore za koje se utvrdi da nijesu u stanju da se nose na kvalitetan način sa odgovornošću koju ta prestižna funkcija podrazumijeva”, poručio je Šehović.

Crna Gora, kako je dodao, broji skoro 500 obrazovnih objekata i više od 13 hiljada zaposlenih u oblasti obrazovanja i uprava škole mora biti prva na liniji odbrane dostojanstva profesije.

Šehović je, najavljujući infrastrukturna ulaganja, precizirao da su neki projekti već u poodmakloj pripremnoj fazi, poput vrtića u Bloku 6 u Podgorici, Pljevljima, Baru i Rožajama, te škole u Rožajama, Bijelom Polju i Plavu.

“Za škole na Karabuškom polju i Igalu očekujemo da se riješi pitanje lokacije. Za Osnovnu školu „Dušan Korać“ u Bijelom Polju su tenderske procedure u toku, dok se Srednja stručna škola u Golubovcima završava za nekoliko mjeseci, jednako kao i novi vrtić u Tuzima”, dodao je Šehović.

Za neke druge će, kako je kazao, pripremna procedura početi ove godine, što zavisi od eventualnih žalbenih postupaka, do mnogih drugih faktora.

Najčitanije