fbpx
NaslovnicaCrna GoraDobro upravljanje ljudskim resursima važan dio EU integracija

Dobro upravljanje ljudskim resursima važan dio EU integracija

Podgorica, (MINA) – Reforma javne uprave je u srži procesa evropskih integracija, a dobro upravljanje ljudskim resursima je njegov veoma važan dio, poručila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Ona je, na konferenciji “Budućnost upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi Crne Gore”, kazala da kompetentan državni službenik može da predlaže bolja legislativna rješenja, sprovodi reforme i donese prave promjene u životima građana.

„Kada se reforma javne uprave sprovede, onda ostale reforme postaju jasnije”, rekla je Popa na konferenciji organizovanoj povodom završetka tvining projekta EU „Pružanje podrške u oblasti upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru u Crnoj Gori“, vrijednog blizu milion EUR.

Kako je dodala Popa, tada ono što se dešava u crnogorskoj administraciji postaje transparentnije, efikasnije i više orijentisano na učinak i profesionalno.

Ona je naglasila da kompetencije državnih službenika treba da budu razvijane, a u isto vrijeme, kako je kazala, treba zapošljavati na osnovu zasluga.

„Problem masovnih promjena u javnoj upravi mora da se rješava, a državni službenici treba da nastave da služe državi kroz adekvatne politke“, navela je Popa.

Prema njenim riječima, treba da se razvija kultura javne administracije koja je orijentisana na uslugu.

„Digitalizacija igra veoma veliku ulogu. Lista zahtjeva je veoma velika, međutim, to je nešto što prosto treba da se učini“, kazala je Popa.

Ona je poručila da je EU tu da pomogne, i da već pomažu Crnoj Gori kroz strategije reforme javne uprave, kroz program pomoći vrijedan 15 miliona EUR, u okviru koga je pokrenut i tvining projekat o upravljanju ljudskim resursima u javnoj upravi.

„Dosta je učinjeno na projektu, postavili smo dobre osnove da unaprijedimo upravljanje ljudskim resursima“, ocijenila je Popa.

Ona je istakla da je najvažnije da javna uprava bude odvojena od politike.

Za to će, kako je kazala, biti potrebna jaka volja, međutim, to je jedini put naprijed.

„Želim da ohrabrim ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija Tamaru Srzentić, Vladu i vlade koje će uslijediti da sprovedu reformu državne uprave“, navela je Popa.

Prema njenim riječima bez obzira na to koliko je zahtjevan taj proces, on se mora sprovesti.

„Moderna državna uprava mora biti na usluzi građana i to nije samo zahtjev EU, već to očekuju i građani“, naglasila je Popa.

Srzentić je kazala da javnu upravu vidi kao atraktivnog poslodavca sa javnim službenicima i visoko-rukovodnim kadrom, koji služe javnim politikama koje kreiraju u interesu svih građana, a ne političkih partija.

„Javna uprava u budućnosti znači da nikad više ne smijemo dozvoliti da politčke promjene i tranzicija vlasti podrazumijevaju i automatske promjene niskog-rukovodnog kadra, direktora direktorata, pregovaračkih struktura u procesu pristupanja EU“, navela je Srzentić.

Zato je, kako je poručila, važno da vlade preuzimaju aktvinu ulogu u postavljanju vizije za tu transformaciju i ulaganju neophodnih investicija za njeno dostizanje.

„Vlada i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija su, upravo kroz strategiju reforme javne uprave, jasno mapirali budućnost javne uprave, koje ćemo procese i usluge automatizovati, ali i koje su to vještine javnih službenika koje treba dodatno osnažiti i kapacitete ojačati“, navela je Srzentić.

Ona je istakla da reforma javne uprave predstavlja stub procesa pristupanja Crne Gore EU, zajedno sa vladavinom prava i ekonomskim upravljanjem.

Kako je rekla Srzentić, adekvatno vođena, dobra i profesionalna javna uprava, digitalizacija procesa i osnaženi i obučeni javni službenici, od presudnog su značaja za funkcionisanje države i sprovođenje reformi potrebnih za EU integracije.

„Cilju stvaranja dobre i efikasne javne uprave vjetar u leđa daju upravo rezultati tvining projekta i mnogobrojni alati koji su razvijeni u sklopu njega. Sa misijom da poboljšamo upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru, iz punu primjenu standarda dobre javne uprave, vjerujem da smo svi zajedno u tome uspjeli“, rekla je Srzentić.

Javni službenici, kako je navela, u centru svih politika i usluga treba da imaju potrebe građana kojima služe.

„Posebno kada govorimo o ljudskim resursima, zaključujemo da sama reforma zavisi od njihovog zadovoljstva na radnom mjestu, motivacije, odnosa na radnom mjestu“, dodala je Srzentić.

Zbog toga, smatra ona, zaposleni na centralnom i lokalnom nivouu moraju dobiti dodatnu motivaciju da te promjene zagovaraju i sprovede ih zajedno sa svojim rukovodiocima.

Srzentić je zahvalila zaposlenima u javnoj upravi.

„Udruženim snagama možemo više i možemo bolje“, poručila je ona.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta kazao je da je saradnja partnera na projektu bila plodonosna.

„Projekat je dobro prihvaćen i rezultati su vidjljivi, razvili smo obuke koje omogućavaju efikasnije upravljanje ljudskim resursima u Crnoj Gori“, rekao je Lahdevirta.

Prema njegovim riječima, tvining partneri su tu da pomognu, ali teži dio posla treba da odradi zemlja korisnica, odnosno Crna Gora.

Projekat je, kako je dodao Lahdevirta, bio implementiran u vremenu u kom se prvo desila pandemija, a onda promjena vlasti.

„Ova vremena nijesu laka ni za političare, koji su često na meti, ali ni za službenike“, rekao je Lahdevirta.

On je naglasio da profesionalna nezavisna javna uprava treba da bude formirana kako bi mogla da ostvaruje svoje cilje i, prije svega, da bude na usluzi građanima i služi javnom intersu.

„Mislim da je to ključ gradnje povjerenje između različitih sektora i zainteresovanih strana“, dodao je Lahdevirta.

On je kazao da dobra vladavina nije aplikacija koja se može skinetu sa telefona, već je to suma dobrog rada individua, pretpostavljajući da svako obavlja posao odgovorno.

„Bez Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana Evropa nije komletna. Činjenica je da ne postoje prečice pri ulasku u EU“, kazao je Lahdevirta.

Svaka zemlja, kako je rekao, treba da ostvari odgovarajuća postignuća.

„Agresija Rusije na Ukrajinu je podsjetnik koliko je važno da treba kompletirati takve projekte“, naveo je Lahdevirta.

Privremeni otpravnik poslova hrvatske Ambasade u Podgorici, Tomislav Pavković, ocijenio je da je projekat „Pružanje podrške u oblasti upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru u Crnoj Gori“ veoma važan za Crnu Goru, posebno javni sektor.

Kako je kazao, tvining partneri iz Finske i Hrvatske ostvarili su intenzivnu saradnju sa kolegama iz Uprave za kadrove Crne Gore.

„Predanim radom svih uključenih partnera ostvareni su veliki rezutati“, naveo je Pavković.

Tvining projekti, smatra on, jedan su od najboljih modela prenosa znanja i iskustava.

„Vjerujem da je ovaj tvining projekat samo jedan u nizu kojim će se nastaviti naša saradnja, a Hrvatska će, kao i svih ovih godina, nastaviti da podržava svaki korak Crne Gore koji je približava evropskim vrijednostima“, poručio je Pavković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...