fbpx
NaslovnicaCrna GoraDo sada se vratilo 212 crnogorskih državljana

Do sada se vratilo 212 crnogorskih državljana

Podgorica, (MINA) – U Crnu Goru do sada se vratilo 212 crnogorskih građana, a otputovalo 650, saopštio je rukovodilac Operativnog štaba Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Dragan Pejanović.

On je rekao, gostujući u emisiji Boje jutra na TV Vijesti, da je najviše otputovalo ruskih državljana, oko 550.

Pejanović je kazao da država preduzima sve mjere u smislu povratka, i obezbjeđivanja smještaja, transporta do mjesta gdje će biti smješteni.

“Na aerodromu ih čeka opremljeno osoblje, sanitarni inspektori, i određuje se da li će neko ići u karantin, ili u samoizolaciju”, ističe Pejanović

On je kazao da namjeravaju da obezbijede letove iz Španije, Italije, Brisela, Ciriha, Istanbula, Frankfurta.

Svi građani koji žele da se vrate, kako ističe, mogu da se obrate Ministarstvu vanjskih poslova putem posebnog linka, diplomatsko konzularnog predstavništva (DKP), a otvorene su dvije specijalne linije od osam do 20 sati.

“Ovih dana idemo za Beograd, postoji mogućnost, ukoliko Srbija, prihvati da avionom Montenegro erlajnsa koji danas ide za Rim vratimo tridesetak njihovih državljana u Podgoricu, da Srbija večeras dođe za njihove državljane u Podgoricu i samim tim bi dovela i dio naših državljana iz Srbije”, rekao je Pejanović

Kazao je da ima sve više ponuda za smještaj građana.

Svako jutro, kako je objasnio Pejanović, pravi se presjek prijavljenih građana, a do sada se 1,1 hiljada njih interesovalo za povratak.

“Troškove snosi država, svi letovi su gratis, a rade na tome da i strane kompanije ne naplaćuju karte”, istakao je Pejanović.

On je kazao da nemaju, za sada informaciju koliko će koštati povratak građana.

Što se tiče pomoraca, kako je rekao, imaju više mogućnosti komunikacije, i to preko Operativnog štaba, udruženja i kompanija, i preko agencija koje ih zapošljavaju, ali su oni profesionalni, ne žele da rizikuju da dolaskom eventualno zaraze članove porodica.

Najčitanije