fbpx
NaslovnicaCrna GoraDnevni centri da budu podrška inkluzivnom obrazovanju

Dnevni centri da budu podrška inkluzivnom obrazovanju

Podgorica, (MINA) – Dnevni centri su olakšali život djece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica, ali moraju bolje biti uvezani sa obrazovnim sistemom i posmatrati se kao podrška, a ne alternativa inkluzivnom obrazovanju, ocijenjeno je na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode.

Odbor je za danas obavio konsultativno saslušanje o radu dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada Vukica Jelić kazala je da se uspostavljanjem dnevnih cenatara za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju unaprjeđuje kvalitet života djeca i njihovih porodica.

Ona je saopštila da je u Crnoj Gori do sada osnovano 13 dnevnih boravaka za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Herceg Novom, Plavu, Ulcinju, Cetinju, Beranama, Mojkovcu, Rožajama, Danilovgradu, Podgorici i u Bijeloj (u sklopu Dječijeg doma „Mladost“).

“U 13 dnevnih centara evidentirano je 248 korisnika”, rekla je Jelić i dodala da je u toku gradnja dnevnog boravka u Tivtu, Budvi i u Golubovcima”, rekla je Jelić.

Nela Krnić iz UNICEF-a kazala je da su dnevni centri korisna usluga koja je olakšala život djece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica i uticala na smanjene broja djece na institucionalnom smještaju.

Kako je istakla, dnevni centri se u zadnje vrijeme sve više usmjeravaju na rad sa djecom sa kombinovanim i višestrukim smetnjama u razvoju zbog toga što obrazovni sistem nema kapaciteta da omogući inkluziju te djece u obrazovni sistem.

„Dnevni centar mora da se posmatra kao podrška sistemu inkluzivnog obrazovanja, a ne alternativa“, poručila je Krnić i apelovala na intenzivniju saradnju sektora obrazovanja i socijalne i dječje zaštite.

Izvršni direktor Saveza Naša inicijativa Milisav Korać rekao da 248 korisnika nije veliki broj za 13 dnevnih centara koliko ih ima u Crnoj Gori, navodeći da je to prijavljeni broj korisnika ali da ih pohađa veoma malo djece.

On smatra da u nekim dnevnim centrima nije obezbijeđen stručni kadar, a da su u nekim usluge na niskom nivou.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije