fbpx
NaslovnicaCrna GoraDIK da da bude sastavljena od profesionalaca

DIK da da bude sastavljena od profesionalaca

Podgorica, (MINA) – Državna izborna komisija (DIK) treba da bude sastavljena od profesionalaca koji ne pripadaju političkim partijama jer je depolitizacija organa za sprovođenje izbora jedan od stubova uspješne i sveobuhvatne reforme, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Izvršni direktor te nevladine organizacije, Drgaan Koprivica, rekao je da je suština predloga koji su uputili Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, da buduća DIK-a bude sastavljena od profesionalaca koji ne pripadaju političkim partijama.

“Oni bi bili birani u Skupštini Crne Gore, dvotrećinskom većinom a mogućnost za kandidaturu bi imali oni koji zadovoljavaju mnogo strože kriterijume nego sad”, kazao je Koprivica agenciji MINA.

Time bi se, smatra on, spriječilo da bilo koja politička opcija ostvari kontrolu i dominaciju nad budućom institucijom.

“Na ovaj način bi se konačno spriječila apsurdna situacija – da partije igraju utakmicu, a da ujedno i tu utakmicu i sude”, poručio je Koprivica.

On je ocijenio da bi njihov naš predlog preduprijedio politička glasanja koja izazivaju tenzije i skandale, a koja su, nerijetko, u suprotnosti sa principom vladavine prava.

“Partijama treba ostaviti mogućnost da učestvuju u radu organa, kao članovi proširenog sastava bez prava glasa. Na taj način bi imali uvid ali ne i upliv u izborni process”, kazao je Koprivica.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije