fbpx
NaslovnicaCrna GoraDijalog neophodan

Dijalog neophodan

Podgorica, (MINA) – Hrvatska građanska inicijativa prihvatila je poziv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića na konsultativni sastanak, jer je dijalog neophodan, kazao je predsjednik HGI Adrijan Vuksanović.

Na pitanje Pobjede da li vidi prostor za dogovor, on je odgovorio da je svjedok činjenice da parlamentarna većina ulaže napore da dođe do njega, a isto tako i očiglednosti da su na drugoj strani političkog polja subjekti koji bi dogovor percipirali kao slabost.

“Dogovor ne žele oni koji anticipiraju rezultat izborne utakmice koja je pred nama. Ostaje sud javnosti, kao najrelevantniji instrument volje građana i njihovog povjerenja”, rekao je Vuksanović.

Upitan šta očekuje od sastanka koji je organizovao Brajović, on je naveo da su pozdravili tu inicijativu i prihvatili poziv, jer u HGI smatraju da je dijalog neophodan.

“U tim procesima Skupština Crne Gore ima poseban značaj i pravo je mjesto da razgovaramo o predstojećim izborima. Međutim, ako želimo biti precizni, onda bi trebalo reći da smo mi permanentno u dijalogu, a sasvim je drugo pitanje ono što zovemo dogovor”, kazao je Vuksanović.

Odgovarajući na pitanje kakav rezultat očekuje na izborima u Tivtu, Vuksanović je naveo da je HGI do sada uvijek nastupao samostalno u Tivtu i tako će biti i na narednim lokalnim izborima.

“Ulazimo mirni u izbornu utakmicu, jer cjelokupan naš rad i zalaganje u dosadašnjem mandatu nam daje pravo za optimizam”, rekao je Vuksanović.

HGI, kako je dodao, njeguje kulturu političkog dijaloga, što dugoročno daje rezultate.

“Iako se nekad čini neefikasnim, jer živimo u ambijentu gdje se civilizovan dijalog doživljava kao slabost. No, tu smo da zajedno sa drugim progresivnim snagama mijenjamo standarde i narative na političkom polju Crne Gore”, kazao je Vuksanović.

Na pitanje da li očekuje da je moguće obezbijediti dijalog, dogovor, a time i dvotrećinsku podršku Predlogu zakona o izboru odbornika i poslanika, on je odgovorio da je odgovor na svima.

“Pređašnja iskustva nas ne smiju obeshrabriti u podnošenju kvalitetnih inicijativa. Ne želim prognozirati konačan ishod, ali i taj prijedlog zakona će ukazati na namjere političkih aktera, kako u poziciji tako i u opoziciji”, rekao je Vuksanović.

Najčitanije