fbpx
NaslovnicaCrna GoraDF: Vlada neustavno uvela policijski sat

DF: Vlada neustavno uvela policijski sat

Podgorica, (MINA) – Uvođenjem neustavnog policijskog sata preko tvitera /Twitter/, Vlada je ozvaničila diktaturu i ugrozila najosnovnija ljudska prava i slobode građana, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas da se građanima zabranjuje izlazak iz kuća radnim danima od 19 sati do pet ujutru, a vikendom od 13 sati u subotu, do pet sati u ponedjeljak ujutru.

U reagovanju DF-a navodi se da, po Ustavu Crne Gore, niko ne može uvesti policijski sat niti donositi slične uredbe prije nego se u Skupštini, na predlog predsjednika države, proglasi vanredno stanje.

„Od večeras Crna Gora onako kako je definisano u Ustavu više ne postoji, sad se radi o zatvorenoj privatnoj skupini koja donosi neustavne uredbe, i ne samo što na ovaj način ugrožavaju ljudska prava i slobode, već se osnovano dovodi u pitanje i njihova sposobnost da nas zaštite od nadolazeće pandemije“, kazali su iz DF-a.

Kako su naveli, „strijeljani“ Ustav i Zakon o zaštiti stanovništva jasno su propisivali da je na čelu NKT-a trebalo da bude predstavnik Ministarstva zdravlja, a ne ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Danas je, smatraju u DF-u, valjda svakom jasno u Crnoj Gori zbog čega je taj politički savez sve vrijeme potencirao na neustavnosti dosad donesenih uredbi i pitao zašto se ne uvede vanredno stanje, ako se već država nlazi u vanrednoj situaciji.

„Zato što bi Milo Đukanović, kao predsjednik države, morao da stane na čelo odbrane države, ali i svi drugi da preuzmu odgovornost i obaveze u borbi protiv ove pandemije“, kazali su iz DF-a.

Ali, kako su naveli, Đukanoviću i „njegovim satrapima ne odgovara da se sazna prava istina o ozbiljnosti situacije, niti kako se troši državni novac u policijskim satima, ni kako se krše osnovna ljudska prava, ni kako se goloruki zdravstveni sistem bori protiv ovog virusa“.

„Jer je on dosanjao svoj san: uz pratnju obezbjeđenja koje nosi epidemiološke maske, Đukanović se komotno šeta pustom Crnom Gorom“, zaključuje se u reagovanju DF-a.

Najčitanije