fbpx
NaslovnicaCrna GoraDemokratska Crna Gora ima podršku Bošnjačke stranke

Demokratska Crna Gora ima podršku Bošnjačke stranke

Podgorica, (MINA) – Demokratska Crna Gora treba da bude okosnica nove vlasti, jer im izborni rezultat za to daje legitimitet, i u tom smislu imaće podršku Bošnjačke stranke (BS), saopšteno je iz BS-a.

Iz te partije su kazali da očekuju da Demokrate podrže ostali proevropski i građanski politički faktori.

„Time bi se stvorila potrebna proevropska dvotrećinska većina u parlamentu, čime bi se deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda“, naveli su iz BS-a.

U toj partiji smatraju da nije realno da u praksi bude realizovana ekspertska Vlada koja se najavljuje, uzimajući u vidu brojne okolnosti.

„Ali ako do toga ipak dođe, podržali bi i jednu ovakvu ideju“, poručili su iz te partije.

Prema njihovim riječima, zbog trenutne situacije izazvane koronavirusom, postavlja se pitanje kako i na koji način bi takva Vlada nastavila brojne započete i planirane kapitalne državne projekte.

Iz BS-a su kazali da će zanimljivi biti vidjeti na koji način će se formirati poslanički klubovi budućeg saziva u Skupštini, s obzirom na to da su se predizborne koalicije sastavljene od heterogrenih političkih faktora koji imaju različite programske i svake druge ciljeve.

„To sve će itekako uticati na dalje procese, a svakako i na formiranje izvršne vlasti“, ocijenili su BS-a.

Iz te partije su kazali da su kroz svoje djelovanje u prethodnom periodu, pokazali da ne trguje državnim interesima i da oko ključnih, strateških ciljeva nema pogađanja.

Oni su podsjetili da nijesu bili dio vladajuće većine, niti Vlade, nakon referenduma za nezavisnost 2006. godine, iako su u potpunosti i bezrezervno podržali obnovu nezavisnosti Crne Gore.

„Takođe, svježe je sjećanje iz 2012. i 2016. godine kada smo odbili ponudu Demokratskog fronta da budemo okosnica Vlade ili vodimo cijelu Vladu“, kazali su iz te partije.

Bošnjačka stranka, kako su naveli, nikada nije bila satelit Demokratske partije socijalista ili bilo koje druge partije, već iskren partner u ostvarivanju ključnih državnih i nacionalnih interesa.

„Međutim, neka ukupna javnost procijeni kojim interesima služi Dritan Abazović koji se sa četiri poslanička mandata predstavlja kao „oslobodilac“ Crne Gore“, poručili su iz BS-a.

Iz te stranke su zahvalili svim građanima Crne Gore koji su im na nedavno održanim parlamentarnim izborima dali podršku i jasno poručili u kojem pravcu žele da nastavi građanska Crna Gora.

„Najbolji rezultat od osnivanja partije, podrška pripadnika bošnjačko-muslimanskog naroda, potvrda je da smo na ispravan način vodili politiku, vodeći se prevashodno državnim i nacionalnim interesima“, rekli su iz BS-a.

Oni su istakli da su sa koalicionim partnerima postigli značajne rezultate, od kojih su neki i istorijski za Crnu Goru.

To je, kako su naveli, potvrda da je koalicija kojoj je pripadala Bošnjačka stranka istinski vodila Crnu Goru naprijed na putu evropskih i evroatlantskih integracija, kao stabilne građanske, multivjerske i multinacionalne zajednice njenih naroda.

„Ostvareni stepen integracije manjina u institucije, ustanovljeni mehanizmi srazmjerne zastupljenosti, projekti koji otvaraju novu perspektivu regionalnog razvoja, samo su neki od realizovanih programskih ciljeva Bošnjačke stranke“, zaključili su iz te partije.

Najčitanije