fbpx
NaslovnicaCrna GoraDarmanović: EU neće izgubiti iz vida važnost politike proširenja

Darmanović: EU neće izgubiti iz vida važnost politike proširenja

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) iako suočena sa posljedicama pandemije novog koronavirusa koje neće biti nimalo lake, neće izgubiti iz vida važnost politike proširenja, ocijenio je ministar vanjskih poslova (MVP) Srđan Darmanović.

Darmanović je u intervjuu agenciji MINA rekao da će uloga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i nakon pandemije, kao i uvijek, biti značajna za dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana, kao i za njegov ekonomski oporavak od krize

Darmanović je kazao da je EU u toku krize smogla snage da donese dugo isčekivanu odluku o otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, što je veliki korak naprijed za region i što je Crna Gora svesrdno pozdravila.

“Ta odluka je pokazala da je EU kadra da strateški promišlja i u doba pandemije, i da je Brisel jasno demonstrirao svoj geo-politički interes u odnosu na Zapadni Balkan. To je ohrabrujuća poruka”, smatra je Darmanović.

On je ocijenio da je aktuelno hrvatsko predsjedavanje snažan promoter crnogorskih napora u okviru evropske agende.

“Iako i sama suočena sa pandemijom i drugim izazovima u prethodnom periodu, Hrvatska je ostala posvećena ciljevima svog predsjedavanja i politici proširenja. Vjerujem da će do kraja hrvatskog predsjedavanja biti još dobrih vijesti kada je u pitanju crnogorski pregovarački proces”, rekao je Darmanović.

On je naveo da zadatak Crne Gore ostaje da nastavi s obavezama u postizanju evropskih standarda i unutrašnjih reformi koje državu približavaju najvažnijem preostalom spoljno-političkom cilju – članstvu u EU.

“Vidjeli smo da je, uprkos izuzetno teškoj situaciji u pojedinim državama člancama, tj. krizom nezapamćenom posle Drugog svjetskog rata, EU pokazala solidarnost i partnerski odnos, razmatrajući više mogućnosti za pomoć Zapadnom Balkanu”, kazao je Darmanović.

On je rekao da je donacija EU od tri miliona EUR za nabavku medicinske opreme, kao i još 50 miliona EUR za dugoročni program ubjedljivo najveća koju je Crna Gora u ovom periodu dobila.

Darmanović smatra da je pored toga Evropska komisija solidarnost demonstrirala i nedavnom odlukom da prihvati inicijativu šefova diplomatija Zapadnog Balkana da se naš region izuzme iz restrikcija EU koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda za ličnu zaštitu.

“I Crna Gora se još jednom pokazala kao zreo i pouzdan partner EU angažujući sve svoje kapacitete da dâ puni doprinos u doba jednog teškog i po mnogo čemu nepoznatog izazova. Vjerujem da je to prepoznato od naših partnera”, kazao je Darmanović.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Darmanović je rekao da je pandemija koronavirusa došla u periodu kada su se odnosi sa tom državom, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i događaja koji su zatim uslijedili, nalazili na jednoj od tačaka sa najviše izazova i neizvjesnosti još od proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006 godine.

“Uprkos tome, tokom borbe sa pandemijom, ostvarena je uspješna saradnja sa Srbijom po raznim osnovama, ali prvenstveno na planu repatrijacije građana dvije države u svoje matične zemlje, i ona je tekla nesmetano i bez ikakvih zastoja”, ocijenio je Darmanović.

On je kazao da je takva saradnja ostvarena i sa ostalim susjedima i prijateljima iz regiona, što je potvrda kontinuiranog rada Crne Gore na stalnom razvoju i jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Darmanović je poručio da će Crna Gora ostati posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom.

“Na to nas upućuje objektivna potreba građana dvije zemlje za saradnjom, kao i zajednički spoljnopolitički interes – članstvo u EU. Za dobrosusjedske odnose je neophodan uslov nemiješanje u unutrašnje stvari drugih i uzajamno poštovanje državnosti i suverenih odluka svake zemlje”, ocijenio je Darmanović.

On je rekao da, uprkos tome što su snažno pogođene pandemijom COVID-19, SAD zahvaljujući ogromnom naučno-istraživačkom potencijalu, predvode međunarodne napore u traženju adekvatnog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Darmanović je podsjetio da je u isto vrijeme State Department odobrio više od 500 miliona USD pomoći za najugroženije zemlje.

On je kazao da su i za države Zapadnog Balkana opredijeljena značajna sredstva, od čega za Crnu Goru 300 hiljada USD kako bi se opremili institucionalni kapaciteti za borbu protiv COVID-19.

“Pored toga, SAD su bile jedna od zemalja sa kojima smo ostvarili tijesnu i uspješnu saradnju u programu repatrijacije”, kazao je Darmanović.

On je naveo da je pored bilateralnih donacija, SAD najveći pojedinačni donator ključnih međunarodnih organizacija koje će imati krucijalnu ulogu u oporavku nacionalnih ekonomija nakon prevazilaženja zdravstvene krize.

Darmanović je rekao da SAD, ostaje strateški saveznik i partner Crne Gore i zemlja sa pojedinačno najvećim uticajem na oblikovanje globalnih političkih i ekonomskih tokova.

“Samim tim podrazumijeva se nastavak američkog interesa za prilike u našem regionu i nedvosmislena podrška njegovoj evroatlantskoj i evropskoj budućnosti”, ocijenio je Darmanović.

Na pitanje kako u svemu tome vidi ulogu Kine, Darmanović je odgovorio da je ta država jedna od zemalja kojoj je Crna Gora zahvalna zbog pomoći u ovom periodu kao i da su njihova iskustva u borbi sa pandemijom u pokrajini Hubei bila dragocjena.

Darmanović je kazao da je što se međunarodnih odnosa tiče, jasno da je koronavirus promijenio svijet ne samo zdravstvenom, nego i u ekonomskom i političkom smislu.

On je rekao da su i prije pandemije bila ozbiljna kriza u trgovinskim odnosima između SAD i Kine.

“Globalna pandemija učinila je ovaj jaz još dubljim. Razmijenjeno je dosta kritičkih kvalifikacija, a pokrenuta su pitanja i dileme o eventualnoj odgovornosti za izbijanje i širenje epidemije”, naveo je Darmanović.

On je dodao da su se kritički tonovi, osim iz Vašingtona, mogli čuti i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

Darmanović je rekao da iako jasnog odgovora još nema i pitanje je da li će ga uopšte biti, te zemlje insistiraju da čovječanstvo ima pravo da zna šta se zapravo dogodilo i kako je do svega ovoga došlo.

„Imajući sve to u vidu, pandemija korona virusa može doprinijeti izvjesnom redefinisanju međunarodnih odnosa, a u evroatlantskoj zajednici možda bi se na ulogu Kine moglo gledati drugačije nego do prije nekoliko mjeseci. Ukoliko bi ovo bio preovlađujući pravac, on bi se, sasvim sigurno, odrazio i u našem region”, ocijenio je Darmanović.

Darmanović je kazao da je, nakon što se sredinom marta i Crna Gora, zajedno sa čitavim svijetom, našla u vrtlogu pandemije COVID-19, bilo jasno da ćemo se Vlada suočiti sa masovnim zahtjevima crnogorskih građana za povratak u zemlju.

“Iako su se nacionalne granice ubrzano zatvarale i redovni avio-saobraćaj jednako brzo gasio, Vlada Crne Gore je, na početku krize, donijela odluku da se repatrijacija naših građana izvrši u svim slučajevima gdje za to postoje i najmanje mogućnosti”, rekao je Darmanović.

On je naveo da je Ministarstvo vanjskih poslova je u saradnji sa nadležnim prvenstveno sa ministarstvima unutrašnjih poslova, odbrane, zdravlja, saobraćaja i pomorstva i drugim institucijama, pristupilo realizaciji repatrijacije crnogorskih građana i da se na tome još predano radimo.

Darmanović je kazao da je u Crnu Goru proteklih mjesec drumskim i avio-saobraćajem vraćeno više od deset hiljada crnogorskih državljana.

On je podsjetio da je u tu svrhu Montenegro airlines sproveo 22 besplatna humanitarna leta, dok je jedan broj građana vraćen, komercijalnim, humanitarnim letovima avio-kompanija iz Poljske, Rusije, SAD, Sjeverne Makedonije i Turske.

“Generalni direktorat za konzularne poslove MVP je stalno bio na raspolaganju crnogorskim državljanima najzaslužniji što smo uspješno odgovorili i u kontinuitetu nastavljamo da odgovaramo na veliki broj upita koji svakodnevno pristižu”, naveo je Darmanović.

On je ocijenio da su ogromnu ulogu odigrala diplomatsko-konzularna predstavništva.

“Njihovo stalno angažovanje u komunikaciji i logističkoj podršci našim građanima u inostranstvu i informacije koje smo svakodnevno dobijali od njih bile su smjernice za Operativni štab i Nacionalno koordinaciono tijelo pri donošenju odluka o organizovanju humanitarnih letova”, rekao je Darmanović.

On je kazao da su dragocjenu pomoć i podršku imali i od počasnih konzula u zemljama u kojima Crna Gora ambasade.

“MVP, kao jedan od organa koji je u procesu repatrijacije crnogorskih državljana imalo ključnu ulogu, učinilo je velike napore da najvećem broju zahtjeva naših građana za povratak izađemo u susret, naravno u skladu sa mogućnostima u datom trenutku i odlukama OŠ I NKT”, rekao je Darmanović.

On je kazao da ima još jedan broj slučajeva za koje pokušavaju da pronađu mogućnosti za povratak, što nije lako, obzirom da je veliki broj zemalja zatvorio aerodrome za međunarodni, a pojedine i za unutrašnji saobraćaj.

Darmanović je rekao da je MVP pored repatrijacije crnogorskih državljana, obezbjeđivanja humanitarne pomoći i brojnih donacija iz inostranstva, predano radii i na povratku stranih državljana iz Crne Gore u svoje zemlje porijekla.

On je naveo da je iz Crne Gore je, uz pomoć i angažovanje MVP-a, dosad otputovalo više od 2,5 hiljada stranih državljana.

“Efikasnost i uspjeh u koordiniranju svih ovih aktivnosti potvrđuju brojne poruke i pisma zahvalnosti od naših državljana koji su se vratili u zemlju, kao i od međunarodnih partnera koji su to učinili diplomatskim kanalima, ali i publikovali na društvenim mrežama”, kazao je Darmanović.

On je ocijenio da je u ovim vanrednim okolnostima sa svih strana pokazana velika solidarnost, razumijevanje, gestovi humanosti, što je zajedno doprinijelo uspješnoj repatrijaciji crnogroskih, ali i stranih državljana.

Darmanović je naveo da je MVP na žiro-račun NKT-a, prvo uplatilo 109 hiljada EUR, a zatim i dodatnih 6,4 hiljada EUR.

On je rekao da su slijedeći preporuku Vlade, javni funkcioneri MVP-a i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava uplatili po pola svojih mjesečnih primanja, a određenu sumu od zarada, u skladu sa mogućnostima, izdvojile su i diplomate i službenici zaposleni u zemlji ili DKP-ima.

“Način na koji se Crna Gora suočava sa pandemijom dodatno afirmisao naš ugled i poziciju na međunarodnom planu. O tome svjedoči i primljena pomoć i podrška drugih država, ambasada i cijenjenih pojedinaca i prijatelja naše zemlje”, smatra Darmanović.

On je kazao da donacije Evropske unije – tri miliona EUR za nabavku opreme i zaštitnih sredstava i dodatnih 50 miliona EUR pomoći za prevazilaženje socio-ekonomskih efekata izazvanih krizom, svjedoče da Brisel i međunarodna zajednica i u najtežim momentima sa kojima se svijet suočava podržavaju Crnu Goru.

“Donacijom Ambasade SAD (tri monitora za KBC) i pomoći zvaničnog Vašingtona od 300 hiljada USD za potrebe crnogorskog zdravstvenog sistema, pokazana je solidarnost, savezništvo i saradnja i dodatno učvršćeno partnerstvo između naših država”, ocijenio je Darmanović.

On je podsjetio da je posredstvom Ambasade SAD, obezbijeđena pomoć Kliničkom centru Crne Gore od Američke vojne komande za Evropu u iznosu od 15 hiljada EUR i planirana je pomoć u organizaciji transporta deset respiratora iz Turske, koji su donacija Vlada Norveške, a preko Programa Ujedinjenih nacija za projektne usluge

Darmanović je rekao da je Vlada Holandije, kroz mehanizam NATO za koordinaciju i pomoć u katastrofama obezbijedila pomoć Crnoj Gori i u potpunosti pokrila značajne troskove cargo-transporta sedam tona medicinske opreme iz Kine.

“Na taj način je u Crnu Goru dopremljena medicinska oprema koju je Vlada kupila na kineskom tržištu, ali i donacije kineskih firmi i pojedinaca koje je prikupila naša Ambasada u Pekingu, kao i dio medicinske opreme koja je preko UNDP kupljena iz tri miliona EUR hitne pomoći EU”, naveo je Darmanović.

On je podsjetio i na pomoć i donacije Turske, Kine, Švajcarske, Austrije, kao i ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Azerbejdžana, navodeći da je u toku realizacija projekata pomoći zdravstvenom sistemu od ambasada Njemačke i Južne Koreje.

Darmanović je kazao da je u okviru saradnje sa ostalim međunarodnim organizacijama iz sistema UN, obezbijeđena vrijedna donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču.

“IAEA će, u okviru programa tehničke saradnje i projekta jačanje kapaciteta država članica u izgradnji donirati Crnoj Gori opremu za otkrivanje, dijagnostiku i kontrolu COVID-19. Ukupna vrijednost navedene opreme je oko 170 hiljada EUR”, kazao je Darmanović.

On je podsjetio i na značajnu pomoć i donacije uglednih stranih investitora koji su u teškom momentu pokazali da su prijatelji Crne Gore, kao i istaknutih pojedinaca-humanista i udruženja iz crnogorske dijaspore čija je privrženost zemlji svoga porijekla još jednom dokazana.

Najčitanije