fbpx
NaslovnicaCrna GoraDamjanović: Ulažemo u nauku, zadržaćemo talente

Damjanović: Ulažemo u nauku, zadržaćemo talente

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo nauke bori se da mladima obezbjedi atraktivan ambijent i mogućnost za istraživanje “prve klase”, za šta je potrebna savremena tehnologija i moderna infrastruktura, saopštila je ministarka nauke Sanja Damjanović.

Ona je u intervjuu za Portal RTCG kazala da je odliv talenata izazov, ne samo Crne Gore, već cijelog regiona ali se ne može riješiti kratkoročnim intervencijama.

Zato se, kako je kazala, resorno ministarstvo pobrinulo da animira privredni sektor da ulaze u istraživanje i inovacije.

“Trenutna situacija nije na nivou na kojem mi želimo, ali intenzivno radimo da se ona poboljša”, poručila je Damjanović.

Prema njenim riječima, zahvaljujući povećanom budžetu, Ministarstvo je moglo efektivnije da radi na kreiranju nacionalnog naučnog i inovacionog ekosistema, što je jedan od prioriteta tog resora.

„Znamo da je ulaganje privatnog sektora u istraživanje i inovacije na niskom nivou, naročito u odnosu na EU prosjek, što je i slabost uočena od Evropske komisije, i u tom kontekstu povećan budžet nam je omogućio da djelujemo upravo u tom pravcu i animiramo privredni sektor, a prvi rezultati nas ohrabruju“, kazala je Damjanović.

Kako je navela, Konkurs za inovativne grantove se pokazao uspješnim, jer je prijavljeno 29 projekata veoma perspektivnih preduzeća iz Crne Gore, a njihova ukupna predložena vrijednost je 3,7 miliona EUR.

„To znači da bi se, uz uloženih 2,3 miliona budžetskih sredstava, u tu aktivnost povuklo dodatnih 1,4 miliona iz privatnog sektora“, pojasnila je Damjanović.

Ona je kazala da su takvi konkursi su značajni i radi otvaranja mogućnosti zapošljavanja visokokvalifikovanog kadra, kao i zbog aktivnije saradnje biznisa sa istraživačkom i naučnom zajednicom.

Damjanović je rekla da ne raspolažuo egzaktnim podacima koliko je naučnika napustilo zemlju ali, kako je navela, već nekoliko godina vode evidenciju naučne dijaspore preko portala naucnamreza.me, gdje se prijavljivanje odvija na dobrovoljnoj osnovi.

Ona je rekla da je, u sklopu INVO/HERIC projekta, koji realizuje Ministarstvo nauke u saradnji sa resorom prosvjete, pod pokroviteljstvom Svjetske banke, dodijeljeno ukupno 46 nacionalnih stipendija za izvrsnost i to 32 stipendije za doktorske i 14 za postdoktorske studije.

U ovom trenutku se, precizirala je ona, u inostranstvu usavršava 19 doktoranata i devet postdoktoranata koje Ministarstvo finansira iz tog programa.

„Stipendisti su u obavezi da se nakon završenih studija, odnosno odobrenog istraživačkog boravka na renomiranim univerzitetima i istraživačkim ustanovama u inostranstvu, vrate u Crnu Goru na period ne kraći od perioda stipendiranja, kako bi prenijeli stečeno znanje u nacionalni sistem obrazovanja i istraživanja“, naglasila je Damjanović.

Najčitanije