fbpx
NaslovnicaCrna GoraDakić: Ne postoji alternativa prostoru na Sinjajevini

Dakić: Ne postoji alternativa prostoru na Sinjajevini

Podgorica, (MINA) – Vojska, da bi bila osposobljena, mora imati vježbovni poligon, a prostor na Sinjajevini nema alternativu, ocijenio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Dragutin Dakić.

»Taj prostor prepoznat je kao jedini adekvatan u Crnoj Gori, pored ostalog i zato što je kompletno u državnom vlasništvu. Država mora imati osposobljenu Vojsku, a Vojska, da bi bila ospsobljena, mora imati vježbovni poligon«, kazao je Dakić u intervjuu agenciji MINA.

On je pojasnio da je suština vojničkog posla da se svakodnevno sprovodi obuka vojnika kako bi se nivo osposobljenosti unaprijedio ili zadržao na odgovarajućem nivou.

»Vrste obuke koje vojnici sprovode predstavljaju široku lepezu nivoa osposobljenosti koju vojnici moraju da dostignu. Osim opšte vojne i specijalističke obuke, vojnici se obučavaju i za podršku civilnim institucijama, što je treća misija Vojske Crne Gore«, kazao je Dakić.

Prema njegovim riječima, da bi se takvi vidovi obuke mogli sprovesti koriste se učionice, radionice, kasarne i poligoni.

»VCG nema poligon. Prije nekoliko godina Ministarstvo odbrane pokrenulo je postupak za iznalaženje adekvatnog prostora, na kojem bi se primarno izvodila obuka jedinica do ranga čete«, podsjetio je Dakić.

On je rekao da takva lokacija, koja odgovara potrebama i standardima VCG, a koja je u potpunosti u državnom vlasništvu, pronađena je na istočnoj strani planine Sinjajevine, na prostoru koji administrativno dijele opštine Mojkovac, Kolašin i Šavnik.

»Navedenu lokaciju za istu namjenu koristila je i Jugoslovenska narodna armija”, naveo je Dakić.

U cilju pripreme potrebne dokumentacije za proglašenje tog prostora za vojni poligon, Ministarstvo odbrane je angažovalo stručna lica koja su odredila njegove granice koje iznose dužine 18 kilometara i širine šest kilometara«, kazao je Dakić.

Kako je rekao, VCG vodi računa o zaštiti životne sredine.

»Prvo, radi se o malim količinama eksploziva. Godišnje potrebe Vojske Crne Gore su deseti dio količina eksploziva koje se na dnevnom nivou unište na gradnji auto-puta. Riječ je o vrstama eksploziva koje se svakodnevno koriste u građevinarstvu, poput trotila ili crnog baruta«, pojasnio je Dakić.

VCG, kako je naveo, nema namjeru da na tom području gradi stalne objekte, već će se logistički oslanjati na Kasarnu “Breza” u Kolašinu.

»Gađanja smo planirali da vršimo u vrijeme prije izdizanja na katune i nakon povratka sa njih. Građani Crne Gore imaju od Vojske samo koristi i benefite. Mi imamo namjeru da uradimo pristupne puteve koji će izuzetno olakšati boravak na katunima«, rekao je Dakić.

On je ocijenio da su negodovanja kada je u pitanju poligon na tom prostoru u najvećoj mjeri politički motivisana.

»Institucija na čijem sam čelu u službi je interesa države i njenih građana. Podsjetiću da VCG pomaže razvoju cijele Crne Gore. Naša Inžinjerijska četa pomaže lokalnoj samoupravi na gradnji i rekonstrukciji puteva i mostova, pri čemu se uvijek sa lokalnim stanovništvom kreira odnos uzajamnog poštovanja i povjerenja«, poručio je Dakić.

On, kako je rekao, od lokalnih zajednica, nevladinih organizacija i ostalih, bez obzira na političke konstelacije i odnose, očekuje da imaju u vidu da je to njihova vojska, odnosno vojska države Crne Gore, i da od njene osposobljenosti zavisi i sposobnost i efikasnost zaštite građana od svih vrsta ugrožavanja.

On je rekao da bi na tom prostoru obuku većim dijelom izvodile jedinice kopnene Vojske.

»To bi uključivalo pješadijsku obuku, obuku za planinsko ratovanje i obuku u izvođenju artiljerijskih gađanja. Takođe Vazduhoplovstvo bi na istom prostoru izvodilo obuku za traganje i spašavanje („Search and Rescue“) u planinskim predjelima«, poručio je Dakić.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...