fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorska istorija kao epopeja o borbi za slobodu

Crnogorska istorija kao epopeja o borbi za slobodu

Podgorica, (MINA) – Čitava crnogorska istorija djeluje kao epopeja o jednom narodu na Balkanu, koji se stalno bori da sačuva slobodu i pravo da odlučuje o budućnosti, kazao je premijer Duško Marković na uručenju književne nagrade “Božo Bulatović”.

On je rekao da je ta nagrada priznanje jednoj epohi, pregalaštvu, hrabrosti i posvećenosti.

“Božo Bulatović je i po svojem radu i po svojem stvaranju vrijedni akter vremena u kojem je živio. Nikad nijemi posmatrač”, naveo je Marković, objavljeno je na Vladinom Tviter nalogu.

Prema riječima Markovića, čitava crnogorska istorija djeluje kao književno djelo, kao epopeja o jednom narodu na Balkanu, koji se stalno bori da sačuva svoju slobodu i pravo da odlučuje o svojoj budućnosti.

„Nagrade i manifestacije, koje nose imena najboljih među nama i pronose njihove ideje i ideale, jedan su od načina da zaustavimo nasrtaje na naš identitet i našu samostalnost“, rekao je Marković.

Crnogorski književnik Branko Banjević kazao je da je 2006. godina, pobjeda Crne Gore i vraćanje njene samostalnosti, jedan od najvećih događaja u crnogorskoj istoriji kojem su doprinijeli svi crnogorski istinski kulturni radnici.

„Sa Božom me vezivalo prijateljstvo za novu literaturu, za novu poetsku tradiciju u Crnoj Gori, za prevazilaženje provincijalizacije kojem je Crna Gora bila izložena preko 150 godina, tuđem interesu koji je ukinuo njene i ubacio tuđe vrijednosti kao naše sopstvene“, rekao je Banjević.

Najčitanije