fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora pomaže Avganistan sa 100 hiljada dolara

Crna Gora pomaže Avganistan sa 100 hiljada dolara

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore odlučila je da uputi 100 hiljada dolara Ujedinjenim nacijama (UN) za prevazilaženje humanitarne situacije u Avganistanu.

Iz Vlade su saopštili da je na današnjoj sjednici usvojena informaciju o upućivanju humanitarne pomoći Avganistanu.

U informaciji se navodi da se nakon preuzimanja vlasti od strane talibana Avganistan danas suočava s humanitarnom krizom.

Iz Vlade su kazali da je pandemija COVID-a 19 dovela zdravstveni sistem pod ozbiljan pritisak i da je ekonomija teško pogođena, zbog čega je mnogim Avganistancima potrebna hitna humanitarna pomoć.

„Imajući u vidu te činjenice, Vlada je odlučila da uputi humanitarnu pomoć u iznosu od 100 hiljada dolara UN-u za prevazilaženje humanitarne situacije u Avganistanu“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da Crna Gora tim potvrđuje da je odgovorna članica UN-a koja, shodno svojim kapacitetima, doprinosi miru i bezbjednosti u svijetu.

Vlada je donijela odluku o obrazovanju Savjeta za upravljanje otvorenim podacima.

Naglašeno je da otvoreni podaci predstavljaju osnovu za unapređenje rada javne uprave, dalju modernizaciju i transparentnost rada, kao i povećanje efikasnosti i kvaliteta usluga koje uprava pruža.

„Objavljivanje podataka u formatu koji omogućava ponovnu upotrebu izuzetno je značajno za transparentnost rada javnog sektora“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da se odlukom definišu zadaci Savjeta, koji se ogledaju u prepoznavanju izazova u oblasti otvorenih podataka i predlaganju rješenja za te izazove, razmatranju i pokretanju inicijativa, aktivnosti i projekata sa ciljem unapređenja upravljanja otvorenim podacima.

„Kao i unapređenju saradnje sa organima na državnom i lokalnom nivou u cilju otvaranja što većeg broja podataka, upravljanju i promociji portala otvorenih podataka, unapređivanju transparentnosti rada javne uprave i promociji principa otvorenih javnih politika“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...