fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora mora ostvarivati opipljive rezultate

Crna Gora mora ostvarivati opipljive rezultate

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je lider u integracionom procesu, ali se mora brže kretati ka Evropskoj uniji (EU) i ostvarivati opipljive rezultate, naročito u oblasti vladavine prava, poručio je poslanik Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik.

On je, na sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Podgorici, kazao da je zatvaranje pregovaračkih poglavlja važan zadatak za Crnu Goru i dodao da se nada da će uskoro biti otvoreno poglavlje 8.

“Što se tiče pitanja u oblasti vladavine prava, želimo da vidimo značajniji napredak kako bi se približili mogućnosti zatvaranja poglavlja 23 i 24”, rekao je Bilčik.

Crna Gora je, kako je kazao, predvodnik u integracionom procesu i potrebni su opipljivi rezultati koji moraju biti vidljivi za EU, ali i za građane države.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Bilčik je naveo da je suvereno pravo svih zemalja da usvajaju zakone i implementiraju ih, ali da se to mora odvijati u skladu sa demokratskim principima.

“Nadamo se da će u predstojećem periodu sva pitanja koja se sporna biti riješena kako bi se smirila polarizacija u društvu prije izbora ove godine”, naveo je Bilčik.

On je istakao da je dijalog jedini način da se prevaziđu problemi.

“Podstičemo sve da se uzdrže i izbjegavaju zapaljivu retoriku. Žao nam je što je usvajanje Zakona loše uticalo na odnose Crne Gore sa Srbijom. Nadamo se da kroz dijalog mimo granica ti odnosi mogu da se oporave”, naveo je Bilčik.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju reforma pravosuđa, tu postoji niz otvorenih pitanja.

“U oblasti reforme izbornog zakonodavstva želimo pravi napredak. Nas u EU brine bojkot parlamenta nakon izbora 2016. godine, a koji je uticao i na rad Odbora za izborno zakonodavstvo”, rekao je Bilčik.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...