fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora i UK posvećeni zajedničkoj transatlantskoj budućnosti

Crna Gora i UK posvećeni zajedničkoj transatlantskoj budućnosti

Podgorica, (MINA) – Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) posvećeni su zajedničkoj transatlantskoj budućnosti i jačanju tradicionalnog prijateljstva, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i ambasadorke UK Alison Kemp.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), razgovarao sa Kemp, povodom okončanja njene misije u Crnoj Gori.

On je rekao da je zadovoljan ostvarenom saradnjom dvije države, koju je i u periodu nezapamćene globalne krize u modernijoj istoriji, izazvane koronavirusom, odlikovala solidarnost i humanost.

„UK je tradicionalni partner Crne Gore, a savezništvo je osnaženo saradnjom u okviru NATO alijanse, što predstavlja dodatni impuls sveukupnim bilateralnim odnosima“, kazao je Darmanović.

Darmanović je pozdravio doprinos Kemp razvoju cjelokupne saradnje između dvije države, koja je u brojnim oblastima bila posebno intenzivirana tokom njenog mandata.

On je rekao da je uvjeren da će bilateralni odnosi biti dalje unaprijeđeni i saradnja uspješno nastavljena.

Kemp je tokom razgovora naglasila zahvalnost Ministarstvu za svesrdnu i stručnu podršku na početku prvog talasa pandemije i istakla uvjerenje da će se saradnja nastaviti i u vremenu koje dolazi.

Ona je naglasila mogućnost međuvladinog dijaloga na temu zdravstvenog obrazovanja, ističući tu temu kao posebno značajnu u narednom periodu.

Kemp je pozdravila crnogorsku posvećenost evroatlantskom jedinstvu i integraciji u Evropsku uniju, kao stožeru sveukupnog razvoja i pohvalila socio-ekonomski napredak koji je postignut na tom putu.

Prema njenim riječima, povećan interes za države Zapadnog Balkana od ključne je važnosti za britansku vanjsku politiku.

Tokom sastanka bilo je riječi i o unutrašnjim političkim procesima u Crnoj Gori u kontekstu predstojećih izbora, kao i o aktuelnoj situaciji u regionu i na međunarodnom planu.

Najčitanije