fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora dobija dva centra izvrsnosti

Crna Gora dobija dva centra izvrsnosti

Podgorica, (MINA) – Crna Gora dobiće dva centra izvrsnosti iz oblasti nauke o hrani i biomedicine vrijednost 2,5 miliona EUR, od čega će država sufinansirati 1,8 miliona EUR za tri godine.

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je Vlada danas usvojila Informaciju o podršci uspostavljanju novih centara izvrsnosti, u kojoj su predstavljeni rezultati konkursa koji su sproveli ove godine.

“Imali smo dva kvalitetna predloga sa kojima smo odlučili da pregovaramo o finansiranju. Ukupna vrijednost ta dva projekta je oko 2,5 miliona EUR, od čega je sufinansiranje iz budžeta 1,8 miliona EUR za tri godine”, saopštila je Damjanović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Ona je kazala da je prvorangirani centar iz oblasti nauke o hrani, pod nazivom Centar izvrsnosti za digitalizaciju u oblasti bezbjednosti hrane i autentičnosti prehrambenih proizvoda.

Kako je navela, rukovodilac tog projekta je profesorica Aleksandra Martinović, a nosilac Univerzitet Donja Gorica sa brojnim partnerima iz države i inostranstva.

“Drugorangirani centar odnosi se na istraživanja u biomedicini, rukovodilac je doktor Vjeroslava Slavić, a nosilac Institut “Simo Milošević” Igalo, sa planom osnivanja novog pravnog lica i brojnim partnerima iz zemlje i inostranstva”, saopštila je Damjanović.

Ona je timovima dva najbolje rangirana projekta čestitala na kvalitetno pripremljenim prijavama koji su u ocjenama znatno skočili od ostalih.

“Pohvalila bih i ostale predloge projekata koji su pokazali da u našoj zajednici postoji puno kvalitetnih ideja, da su ljudi spremni da rade na sprovođenju kompleksnih programa koji mogu donijeti vidljiv boljitak u našem društvu, a posebno privredi”, rekla je Damjanović

Ona je podsjetila da je Vlada ove godine usvojila Strategiju pametne specijalizacije gdje su centri izvrsnosti važni instrumenti njene implementacije.

Najčitanije