fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora da očuva politiku usaglašavanja sa politikama EU

Crna Gora da očuva politiku usaglašavanja sa politikama EU

Podgorica, (MINA) – Brisel očekuje da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima Evropske unije (EU), saopštio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak u razgovoru sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u razgovoru sa Lajčakom podsjetio da je transfer vlasti potvrdio da u Crnoj Gori postoji novi kapacitet demokratske kulture.

Navodi se da je Đukanović naglasio neophodnost da se u Crnoj Gori i u novim uslovima potvrdi puno razumijevanje njene uloge kao članice NATO i prakse da se ne može raditi protiv evropskih standarda dok god je Crna Gora u partnerstvu sa Evropskom unijom.

Đukanović je ponovio da je odlučnost evropskih političkih snaga u Crnoj Gori da podrži sve što zemlju vodi ka Evropi, i time doprinosi održanju dominacije proevropske misli na Zapadnom Balkanu.

“Na tom putu, naglasio je Predsjednik, biće nam potrebna posvećenost i prisustvo evropskih partnera, i zbog toga posebno raduje posjeta Lajčaka”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Lajčak ukazao na značaj poštovanja obaveza koje je zemlja preuzela u pregovaračkom procesu i u partnerstvu sa EU.

Ističe se da je pozdravio zrelu i odgovornu reakciju prema državi koju je pokazala prethodna vlast nakon izbornih rezultata.

“Naglasio je očekivanje Brisela da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU, uključujući i kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije”, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da je EU partner Crnoj Gori koji je uvijek spreman da pomogne i ukazao na važnost diplomatskog predstavljanja Crne Gore u Briselu, koji je glavna spona zemlje i država članica.

Lajčak je zaključio da je za integracioni put Crne Gore i regiona važna redovna komunikacija sa evropskim partnerima i pozdravio doprinos koji u takvoj komunikaciji daje Predsjednik Crne Gore.

Najčitanije