fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCrna Gora će u najavljenim rokovima ispuniti sva mjerila

Crna Gora će u najavljenim rokovima ispuniti sva mjerila


Podgorica, (MINA) – Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je danas da je ubijeđen da će Crna Gora u najavljenim rokovima ispuniti sva mjerila na putu prema Evropskoj uniji (EU).

On je kazao da će dalja sudbina evropskih integracija prvenstveno zavisiti od sposobnosti EU da savlada svoje krize, izazove sa kojima se suočava i pokaže svoju riješenost da nastavi putem ujedinjenja Evrope.

Na pitanje kako komentariše stav komesara Johanesa Hana da bi pregovori sa Crnom Gorom mogli biti prekinuti ukoliko ne bude pomaka u poglavljima 23 i 24, odnosno u istragana napada na novinare, Đukanović je kazao da nema neki poseban stav.

»Naša pozicija u odnosu na partnerstvo sa EU je veoma precizna. Dokazali smo da želimo evropsku budućnost Crne Gore. Negdje kao imperativ za stabilnu i prosperitetnu budućnost vidimo i dalju evropeizaciju Balkana«, rekao je Đukanović novinarima.

Prema njegovim riječima, Hanov stav više vidi kao odgovor na tendenciozno postavljeno pitanje od onih struktura kojima nije stalo toliko do rješavanja ili otkrivanja napada na novinare u Crnoj Gori, nego do zaustavljanje države na putu evropske integracije.

On je dodao da je Han potencirao da je važno ispuniti mjerila iz poglavlja 23 i 24 da bi se obezbijedio skladan napredak na svim ostalim pitanjima iz agende evropske integracije.

»Ubjeđen sam da ćemo u najavljenim rokovima ispuniti sva mjerila i obavijestiti o tome evropske partnere, odnosno stvari vratiti na onu poziciju koja je danas realnost«, naveo je Đukanović.

On smatra da je Crna Gora daleko odmakla od drugih država na putu evropske integracije i da nedvosmisleno pokazuje političku volju da postane dio EU.

»To će zavisiti od sposobnosti EU da absorbuje sve one države koje žele da bude dio EU, ali važan dio odgovornosti je na našoj strani«, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, potrebno je posvetiti se reformama koje će obezbijediti da se u Crnoj Gori živi poštujući evropske vrijednosti.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da pet mjeseci nema pomaka u istrazi u vezi sa napadom na novinarku Oliveru Lakić, Đukanović je kazao da to nije poželjno.

»Ali da li je normalno jeste, ne samo u Crnoj Gori, nego u svim državama, čak i u zemljama EU. Mogli bi se osvrnuti na ono što su iskustva zemalja EU, zbog toga niko ne prijeti tim zemljama da će izgubiti status članice«, naveo je Đukanović.

Brzo rješavanje tog slučaja, kako je rekao, je poželjno i to bi bila ozbiljna potvrda da je Crna Gora spremna da se uhvati u koštac sa takvim izazovima.

»Crnogorske državne institucije, bezbjednosnog, tužilačkog i sudskog sistema se veoma dobro nose sa tim problemima«, ocijenio je Đukanović.

On smatra da je primjetno da se stalno unaprjeđuju profesionalni rezultati i da to građanima nudi više sigurnosti.

»Kome odgovara to što se dogodilo novinarki Lakić?
To je definitivno jedan nečasni akt nekog ko je na taj način želio da nanese štetu Crnoj Gori i njenoj državnoj politici«, kazao je Đukanović.

On je zaključio da to predstavlja dodatnu motivaciju da se dođe do izvršioca i naručioca tog, kako je rekao, nečasnog akta.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...