fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrkva nikome nije ni koalicioni partner ni politički protivnik

Crkva nikome nije ni koalicioni partner ni politički protivnik

Podgorica, (MINA) – Crkva nikome nije ni koalicioni partner ni politički protivnik, poručio je mitropolit crnogorsko-promorski Amfilohije.

On je kazao da crkva ne izlazi na izbore, niti joj je tamo mjesto.

Prema njegovim riječima, crkva može da poželi sreću svakome ko iskreno traži promjenu života u Crnoj Gori nabolje, ko se bori za pravdu, poštovanje Ustava, pa i protiv bezakonja u odnosu na vjeru i Crkvu.

“Kao i da takvu političku sreću i politički napredak ne poželi onima koji su izglasali Zakon o slobodi vjeroispovijesti i koji poistovjećuju sebe i svoje vlastoljublje i sopstvene interese sa državom Crnom Gorom”, kazao je Amfilohije u intervjuu listu Dan.

On je rekao da su izbori stvar partija, podjela, nadmetanja, isključivosti a Crkva sve objedinjuje u svoje Sveto krilo.

“Šta će Crkvi izbori oko zemaljske vlasti kad se ona izborila i bori Hristovim vaskrsenjem za Carstvo Nebesko, i kad je na taj način, kroz Hrista, “pobjedila svijet” i “nije od ovoga svijeta”. U tome ne učestvujemo, niti iko od učesnika izbornog procesa može da kaže da u toj političkoj utakmici predstavlja Crkvu”, naveo je mitropolit.

Amfilohije je kazao da je MCP svjesna situacije, o kojoj govore i politički takmaci, pa i predstavnici NVO sektora, čak i brojne međunarodne adrese, da stoji veliki znak pitanja iznad regularnosti ovakvih izbora.

“Pogotovo u vrijeme brojnih zdravstvenih zabrana i ograničenja zbog pandemije koje u velikoj mjeri sputavaju crkveni i društveni život u Crnoj Gori, kao i javni život građana”, rekao je Amfilohije.

Kako je naveo, naše je da podsjetimo na to, onda kada nam iz vladajuće garniture prijete kako će se nešto riješiti ili pokazati na izborima.

“Naprotiv, i u najregularnijim uslovima za iskazivanje političke volje građana (koje mi ovdje nemamo), Crkva nije nikome ni koalicioni partner ni politički protivnik, a kamoli danas, kada ne znamo može li pošten čovjek otići da glasa, hoće li mu glas biti kupljen, ili mora, istoga dana, da sjedi kući jer mu je zdravlje ugroženo”, objasnio je Afilohije.

Prema njegovim riječima, Crkva podržava i blagosilja mlade, pametne i sposobne sinove i kćeri Crne Gore koji i na tom političkom polju žele i umiju da promijene stvari na bolje.

“A ne podržava one koji su glasali i koji još uvijek u životu drže, ovakav jedan antizakon, žrtvujući i Boga za svoje vlastoljublje i obogotvorenje svoje vlasti”, poručio je mitropolit Amfilohije.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...