fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrkva koja se miješa u izbore je parapolitička organizacija

Crkva koja se miješa u izbore je parapolitička organizacija

Podgorica, (MINA) – Crkva koja se miješa u izborni proces i instruira vjernike za koga da glasaju, nije vjerska, već parapolitička organizacija, ocijenio je Časlav Vešović, kandidat za poslanika liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je ranije danas sve građane da izađu na izbore i da 30. avgusta, kako je naveo, glasaju protiv bezakonika i lažnih zakona.

Vešović je kazao da je Amfilohija njegova neutoljiva ambicija da obnaša i svjetovnu i duhovnu vlast, i da po potrebi i u zavisnosti od prilike, nastupa kao političar ili kao sveštenik, ponovo natjerala da se građanima obrati predizbornim proglasom.

„Ma koliko puta i on i novi lider Demokratskog fronta (DF) (Zdravko) Krivokapić, koji predizborne govore drži u hramovima, pokušavali da demantuju politički angažman SPC na ovim izborima, svima je jasno da ta izborna lista nije sastavljena u stranačkim, već u crkvenim prostorijama“, naveo je Vešović.

Prema njegovim riječima, Amfilohije, koji često voli da zbori o bratoubilaštvu, sada ističe brigu za bezbjednost i stabilnost društva, i spominje nemire na ulici.

„Da li mitropolit SPC zna nešto što drugi građani ne znaju, ili mu se ova tema sama nametnula pa je danas pokazao i javno kajanje jer je prije četiri godine, u vrijeme planiranih nemira, na izborni dan, pozvao građane da ne izlaze na ulice“, upitao je Vešović.

Kako je kazao, to što Amfilohije pokušaj terorističkog akta, nasilnog smjenjivanja vlasti i planiranja atentata na sadašnjeg predsjednika države, naziva “nikad dokazanim državnim udarom” samo potvrđuje ono što DPS tvrdi o političkom angažmanu mitropolita i njegovoj političkoj agendi.

„Vjerujemo da Amfilohije ipak zna da prema prvostepenoj presudi taj scenario – krvoproliće i nasilnu smjenu vlasti – pripremaju (Andrija) Mandić i družina kojoj Amfilohije sad daje otvorenu podršku“, rekao je Vešović.

Iako je, dodao je on, Amfilohije u više navrata, pa i danas, negirao svoje učešće u organizaciji čamac i auto litija, u istom danu ga je sveštenik (Mijajlo) Backović demantovao.

Prema riječima Vešovića, kao što je taj bivši specijalac-padobranac, a trenutno sveštenik, demantovao Amfilohija, tako je i mitropolit opovrgao Krivokapića.

Kako je kazao Vešović, novi lider DF-a je samo prije nekoliko dana tvrdio da, koliko on zna, Mitropolija i nijedan vladika “nijesu uključeni u ove tokove”, nego su se odredili prema politici “jevanđelski – Ćesaru ćesarevo, Bogu božije”.

„Iako vjerujemo da bi bilo previše da priznaju svoju ulogu u ovim karikaturalnim performansima koji nemaju nikakve dodirne tačke sa pojmom litije, ipak smo danas imali prilike da vidimo snimak u kojem sveštenik u civilu, Backović, kune po Crnoj Gori, barjači i koordinira čamac litiju“, naveo je Vešović.

On je kazao da se o skrnavljenju vjere „ovim lakrdijaškim čamac konvojima“ u DPS-u neće izjašnjavati.

„Ali, činjenica je da crkva koja se miješa u izborni proces, instruira vjernike za koga da glasaju, sastavlja izbornu listu, daje političke kvalifikacije, kune predstavnike državnih organa i učestvuje u organizaciji političkih performansa na vodi ili drumovima, nije vjerska, već parapolitička organizacija“, zaključio je, Vešović.

Najčitanije