fbpx
NaslovnicaCrna GoraCKCG pomogao 28,74 hiljade porodica

CKCG pomogao 28,74 hiljade porodica

Podgorica, (MINA) – Crveni krst Crne Gore (CKCG) od početka epidemije koronavirusa pomogao je oko 28,74 hiljade porodica i podijelio 40,75 hiljada paketa pomoći, saopšteno je iz te humanitarne organizacije.

CKCG obilježiće sjutra Svjetski dan Crvenog krsta, a tog dana počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja.

Iz CKCG kazali su da su od početka epidemije koronavirusa na različite načine pomogli i podržali ugroženo stanovništvo širom Crne Gore, putem opštinskih organizacija.

„Tako su ukupno pomognute 28.744 porodice. Podijeljeno je 40.748 paketa pomoći sa hranom, higijenom, kao i paketi za bebe. Obavljene su nabavke za 2.891 osobu, dok je psiho-socijalno podršku dobilo njih 3.096“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz CKCG, u aktivnosti je uključeno 450 volontera, 100 zaposlenih i 130 geronto-domaćica.

Generalna sekretarka CKCG Jelena Dubak kazala je da su ponosni na njihove volonteri i zahvalni na angažovanju i trudu koji ulažu da bi pomogli najugroženijima.

Kako je navela, volonteri CKCG svakodnevno su na terenu, djeluju u raznim vremenskim uslovima i često prelaze nepristupačne terene kako bi došli do korisnika kojima je pomoć potrebna.

„Oni nose veliku snagu humanosti i osnova su ukupnog djelovanja CKCG, i u redovnim i vanrednim okolnostima. Zato pozivam cijelo društvo – Aplaudirajmo volonterima i zaposlenima u CKCG i u Crnoj Gori i širom svijeta, jer su oni svuda za svakoga, posebno kad je to najpotrebnija“, dodala je Dubak.

Iz CKCG rekli su da je situacija sa kojom se suočava cijeli svijet specifična i zato su tema i način obilježavanja Dana i Nedjelje Crvenog krsta prilagođeni trenutnim okolnostima.

„Nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta su od početka pandemije koronavirusa veoma aktivna u odgovoru na humanitarne i druge potrebe stanovništva“, dodaje se u saopštenju.

Zato je, kako se navodi, 8. maj prilika da se Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog krsta ujedini i pokaže podršku volonterima, kojih je širom svijeta oko 14 miliona, u 192 nacionalna društva.

Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca održava se na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana.

Pokret je nastao iz potrebe da se pomogne ljudima pogođenim ratnim sukobima, a tokom postojanja dužeg od 150 godina, suočavao se sa brojnim humanitarnim situacijama i izazovima, a koronavirus je svakako jedan od njih.

„CKCG je, tradicionalno, za sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja obezbijedio simbolične poklone u vidu paketa, koji sadrže osnovne artikle potrebne za bebe“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije