fbpx
NaslovnicaCrna GoraCIVIS će maksimalno doprinijeti postizanju dogovora

CIVIS će maksimalno doprinijeti postizanju dogovora

Podgorica, (MINA) – Savez građana CIVIS maksimalno će doprinijeti postizanju dogovora parlamentarne većine, u korist javnog interesa Crne Gore, poručili su iz te stranke, navodeći da rekonstrukcija ili drugi oblik promjena izvršne vlasti dolazi u obzir samo po principima meritokratije.

Iz CIVIS-a su kazali da su se poslije prve dvije runde razgovora o rekonstrukciji Vlade našli u čudnom procjepu dvije nametnute percepcije.

„Prema jednoj smo „ispostava URA-e“, a po drugoj valjda 38. u nizu od 38 poslanika, koji prihvataju nešto o čemu bi se tek trebalo dogovoriti. Da bi stavili tačku na to ishitreno licitiranje našom pozicijom, jasno kažemo da nijesmo jedan od 38“, rekli su iz CIVIS-a.

Iz te stranke su naveli da su sve vrijeme bili i biće, dok traje aktuelna skupštinska većina, jedan od 41.

„Ako dogovor kuću gradi, voljni smo da damo maksimum da se postigne sporazum u korist naše zajedničke kuće i javnog interesa Crne Gore“, poručili su iz CIVIS-a.

U toj partiji smatraju da je Vlada Zdravka Krivokapića prelazna Vlada tranzicije, prva poslije 70 i više godina, čija je glavna svrha da napravi kvalitativan otklon od onoga što su radile prethodne izvršne vlasti.

„Rekonstrukcija ili drugi oblik promjena izvršne vlasti, prema našem mišljenju, dolazi u obzir samo po principima meritokratije koje smo saopštili 18. novembra prošle godine“, naveli su iz CIVIS-a.

To, kako su rekli, znači da i dalje nepokolebljivo smatraju da je Crnoj Gori neophodna Vlada eksperata, odnosno dokazanih i afirmisanih stručnjaka i intelektualaca u primarnoj profesiji i stručno-naučnoj vokaciji.

Iz CIVIS-a su kazali da je za njih potpuno irelevantno da li će ti ljudi biti pobornici, simpatizeri, ili članovi političkih organizacija, ili saveza koji zastupaju njima slične ideje i političke stavove.

„Naprotiv, smatramo da je „angažovani intelektualac“ u svojoj biti „homo politicus“ i da mu je političko promišljanje prirodno stanje“, rekli su iz CIVIS-a.

Stoga, kako su naveli, ne vide prepreku da politika generalno kandiduje najbolje kadrove iz svog okruženja.

„Do sada smo gledali “uspješne” pravnike i ekonomiste koji upravljaju medicinom, ekonomiste koji upravljaju školstvom, hirurge koji upravljaju urbanizmom, elektroinženjere koji upravljaju ekonomijom. Na reprizu takve burleske, teško da možemo pristati“, poručili su iz CIVIS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije