fbpx
NaslovnicaCrna GoraČelnici bezbjednosnog sektora odgovorni za sigurnost Abazovića

Čelnici bezbjednosnog sektora odgovorni za sigurnost Abazovića

Podgorica, (MINA) – Direktor Uprave policije Veselin Veljović i ostali čelnici sektora bezbjednosti snosiće direktnu odgovornost ukoliko se nešto dogodi lideru Građanskog pokreta (GP) URA Dritanu Abazoviću ili njegovoj porodici, poručili su iz te partije.

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić kazao je na konferenciji za novinare da jedan regionalni kriminalni klan želi da ugrozi život Abazovića.

Mikić je rekao da su se, u prvim danima nakon izbora 30. avgusta, zbog naraslih tenzija u javnosti, raznih pritisaka i informacija koje su stizale, obratili Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Upravi policije i tražili od njih da urade procjenu bezbjednosti Abazovića.

„Na ove dopise do danas nijesmo dobili zvanične odgovore“, kazao je Mikić.

Mikić je rekao da su razgovarali sa službenicima ANB-a i pomoćnikom direktora Uprave policije Dragojem Blagojevićem i da su ih oni obavijestili da ne posjeduju informaciju da neko želi da ugrozi imovinu ili bezbjed Abazovića i njegove porodice.

On je rekao da je Abazović od 30. avgusta do danas imao više desetina prijetnji preko društvenih mreža, upućenih telefonom i da je bilo okupljanje ispred njegove porodične kuće u Ulcinju.

“Sada imamo informaciju da jedan regionalni kriminalni klan želi da ugrozi njegov život i život njegove porodice. To je klan koji aktivnosti koji sprovodi ne samo u Crnoj Gori, već i u zemljama regiona”, kazao je Mikić.

On je naveo da je u čitav slučaj, prema njihovim saznanjima, uključen i jedan državljanin Crne Gore koji nije rezident, ali ima crnogorsko državljanstvo.

Mikić je kazao da se ne radi o klanovima iz Kotora, već da je u pitanju regionalni klan.

“Ove informacije trenutno provjeravaju ne samo domaće, već i regionalne službe državnih bezbjednosti. Ne želimo nikoga da optužimo, već samo da podijelimo sa javnošću informacije koje posjedujemo, a koje treba da procesuiraju nadležni organi”, kazao je Mikić.

Prema njegovim riječima, URA je kao organizacija uradila sve da se sve potencijalne opasnosti izbjegnu.

“Od izbora do danas smo organizovali internu pratnju za Abazovića. Ne želimo da izazivamo paniku niti bilo šta slično. Ali, želimo da poručimo da, ukoliko se nesto desi lideru koalicije Crno na bijelo, ili budu ugroženi životi njega ili njegove porodice, odgovornost za to će snositi Veselin Veljović i ostali čelnici sektora bezbjednosti”,kazao je Mikić.

Mikić je istakao da nijedan kriminalni klan, nijedan neformalni ili formalni centar moći neće biti jači od države Crne Gore i njenih institucija.

“Svaki pokušaj opstrukcija, sabotiranja ili kreiranja paralelnih sistema u sektoru bezbjednosti biće u startu oštro sankcionisan u skladu sa zakonom” kazao je Mikić.

Potpredsjesnik GP URA Miloš Konatar kazao je da nema te prijetnje koja može pokolebati GP URU i lidera tog pokreta na putu demokratskih promjena.

“Nema te cijene koju mi na čelu sa Abazovićem nijesmo spremi da platimo kako bi zaštitili izbornu volju građana koja je iskazana na izborima”, rekao je Konatar.

Konatar je na pitanje da li je bilo direktne prijetnje putem poziva, rekao je da su u pitanju informacije do kojih su došli putem više izvora koji nisu povezani jedan sa drugim.

“Ako se ove tvrdnje, a mi se nadamo da neće, pokažu relevantne, direktnu odgovornost snose Veljović i Uprava policije. Oni nisu reagovali na brojne prijetnje Abazoviću putem društvenih mreža”, kazao je Konatar.

On je rekao da očekuju da Uprava policije profesionalno obavlja svoju dužnost.

Najčitanije