fbpx
NaslovnicaCrna GoraCDT neće slati predloge DIK-u

CDT neće slati predloge DIK-u

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) neće slati Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predloge o preporukama za održavanje izbora, jer se, kako su ocijenili iz te nevladine organizacije (NVO), radi o neiskrenom pozivu.

DIK je pozvala političke subjekte, nevladin sektor i stručnu javnost da dostave svoje predloge o preporukama za održavanje izbora do ponedjeljka do 12 sati, na mejl Komisije: [email protected].

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da ta NVO neće slati predloge DIK-u.

„Radi se o zakašnjelom i neiskrenom pozivu, kojim ta institucija sa sebe želi maknuti odgovornost za usvajanje neustavnog dokumenta kojim se uskraćuje biračko pravo građana“, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, taj predlog za „vikend dijalog“, sa rokom tačno u podne, smatraju neiskrenim i u njemu neće učestvovati.

„Neće uspjeti pokušaj da se za neustavne odluke jednog državnog organa odgovornost premjesti na civilno društvo. Neće uspjeti zamisao da se na taj način umanji šteta koju je DIK odlukama i izjavama napravila društvu i državi“, naveo je Koprivica.

Kako je kazao, DIK će morati sama da snosi odgovornost za sve odluke koje donosi i koje ne donosi.

„Želimo da javnost zna da smo se u ovoj, kao i u svim sličnim aktivnostima saradnje sa državnim organima sa kojima komuniciramo u našem radu, ponašali veoma konstruktivno i pokušali da doprinesemo procesu“, dodao je Koprivica.

On je rekao da su još 30. juna prvi javno pozvali sve relevantne aktere da kroz dijalog, saradnju i otvorenu komunikaciju što prije pripreme precizna uputstva za sve aspekte izbornog procesa u uslovima epidemije.

„Nakon prvog održanog sastanka, 8. jula, na kome je osnovana radna grupa koja će se baviti tim pitanjem, i proširenog Kolegijuma predsjednika Skupštine 15. jula, na kojima smo dali svoje detaljno viđenje budućeg dokumenta, potpuno smo isključeni iz tog procesa“, kazao je Koprivica.

Kako je naveo, od tada do objavljivanja Tehničkih preporuka prošlo je 25 dana, a oni nijesu imali nikakvu zvaničnu komunikaciju sa DIK-om, Nacionalnim koordinacionim tijelom (NKT), ili bilo kojim članom radne grupe o sadržaju tog dokumenta.

Prema riječima Koprivice, da je DIK željela iskreni dijalog i saradnju pozvala bi ih da daju preporuke prije usvajanja tog dokumenta.

„Da je DIK marila za mišljenja dugih aktera pozvala bi nas na sastanak i konsultacije prije posljednje sjednice, kojoj smo prisustvovali u funkciji posmatrača, a kada je ta institucija mijenjala sopstvene “ustavne i zakonite” preporuke koje su usvojili samo dan ranije“, naveo je Koprivica.

Kako je rekao, da je bilo volje da se to pitanje riješi na ustavan i pravedan način ne bi ih pozvali na saradnju 10. avgusta, 20 dana prije izbora, nego bi proces bio završen mnogo ranije.

Najčitanije