fbpx
NaslovnicaCrna GoraCDT: Na popisu ne prikupljati podatke o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti

CDT: Na popisu ne prikupljati podatke o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti


Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od najviših državnih zvaničnika i mandatara za sastav nove vlade, da se na predstojećem popisu stanovništa ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti kao i o jeziku.

Kako prenose Vijesti, u inicijativi piše da je ona u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore koje, kako se navodi, podrazumijevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana.

U dopisu CDT-a navodi se da je dosadašnji konvencionalni način prikupljanja i obrade podataka prevaziđen, zastario i manje pouzdan.

“Vlada je u toku mandatnog perioda 2016- -2020. godine počela pripremne aktivnosti u ovom pravcu, ali one nijesu završene na vrijeme, pa će se i ovaj popis sprovoditi na ovaj konvencionalni način”, piše u dopisu.

Taj dokument je upućen predsjednicima države, Skupštine i Vlade Milu Đukanoviću, Aleksi Bečiću i Dušku Markoviću, mandataru za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću.

Dopis je upućen i predsjednici Savjeta statističkog sistema Vesni Karadžić, direktorici Uprave za statistiku (Monstat) Gordani Radojević i šefovima poslaničkih klubova.

Iz CDT-a navode da su u ovu priču ušli radi kvalitetnijeg demokratskog dijaloga relevantnih društvenih aktera o budućem popisu, a prije početka zvanične javne rasprave o novom tekstu zakona.

Najčitanije