fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrojne nepravilnosti u načinu dodjeljivanja počasnih državljanstava

Brojne nepravilnosti u načinu dodjeljivanja počasnih državljanstava

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori prošle godine dodijeljeno je 131 počasno državljanstvo, šest puta više u odnosu na 2019, a 13 puta više nego 2018, saopšteno je iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da su na osnovu analize o zakonskim načinima sticanja crnogorskog državljanstva utvrdili brojne nepravilnosti u načinu dodjeljivanja počasnih državljanstava, kada je u pitanju period od 3. juna 2006. do 24. maja ove godine.

Kako su rekli iz CEGAS-a, od 3. juna 2006. do 24. maja ove godine dodijeljena su ukupno 453 počasna državljanstva.

Iz te NVO precizirali su da je 2018. dodijeljeno deset počasnih državljanstava, 2019. su dodijeljena 22, a prošle godine 131.

Iz CEGAS-a su objasnili da se zakonska mogućnost dobijanja počasnih državljanstava temelji na Zakonu o crnogorskom državljanstvu i podzakonskim aktima koje donosi Vlada u formi odluka o dobijanju crnogorskog državljanstva prijemom.

„U članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu stoji da lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 ovog zakona“, navodi se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su kazali da o prijemu u crnogorsko državljanstvo za državni i drugi interes Crne Gore odlučuje organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, isključivo na osnovu predloga predsjednika države, predsjednika Skupštine ili predsjednika Vlade.

„O prijemu u crnogorsko državljanstvo iz stava 1 ovog člana odlučuje organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove uz mišljenje organa uprave nadležnog za oblast iz stava 1 ovog člana”, navodi se u saopštenju.

Sporna rješenja, kako su rekli iz CEGAS-a, donošena su pozivanjem na član 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, a iz obrazloženja se ne vidi da su ona donijeta na osnovu predloga ovlašćenih predlagača i da li su pribavljana mišljenja nadležnih organa uprave.

Prema njihovim riječima, to znači da se donosilac riješenja samo formalno pozivao na član 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu i pored očigledne činjenice da nijesu ispunjena dva bitna uslova – podnošenje predloga i pribavljanje odgovarajućeg mišljenja.

Iz CEGAS-a su kazali da se iz rješenja ne vidi da li se radi o državnom, kulturnom, sportskom i drugom interesu Crne Gore, kao ni najbitnija činjenica, odnosno u čemu se sastoji doprinos određene osobe interesima Crne Gore.

Iz te NVO rekli su da rješenja takođe nijesu bila donijeta ni u skladu sa članom 8 Zakona o Crnogorskom državljanstvu, jer se ne vidi koje su odlučujuće činjenice utvrđene.

„Znači, rješenja ne sadrže odlučujuće činjenice i razloge i ako je obrazloženje rješenja u skladu sa zakonom utvrđenom obavezom, najdjelotvornija borba protiv korupcije i zloupotrebe službenog položaja“, kaže se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su kazali da su skoro sva donešena rješenja bila u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku.

Tim aktom, kako su objasnili, propisano je da se ništavim oglašava rješenje koje bi svojim izvršenjem moglo prouzrokovati neko djelo kažnjivo po krivičnom zakoniku, kao i da se predmetno rješenje mora oglasiti ništavim ako sadrži nepravilnost koja je po nekoj izričitoj zakonskoj odredbi predviđena kao razlog ništavosti.

„Na kraju se postavlja pitanje, šta je sa licem koje je donijelo na desetine rješenja o državljanstvu protivno zakonima o upravnom postupku i o crnogorskom državljanstvu i u suprotnosti sa Krivičnim zakonom“, navodi se u saopštenju.

Jasno je, smatraju u CEGAS-u, da se Zakon o crnogorskom državljanstvu mora mijenjati, ali svakako je jednako važno na koji način će se primjenjivati i postojeće i nove norme Zakona.

Analiza je urađena u okviru projekta podržanog od Balkan Civil Society Development Network i Swedish International Development Cooperation Agency pod nazivom „Odluka o ukidanju vladavine bezakonja”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije