fbpx
NaslovnicaCrna GoraBregu: Potvrđeno da je budućnost zapadnog Balkana u Evropi

Bregu: Potvrđeno da je budućnost zapadnog Balkana u Evropi

Podgorica, (MINA) – Postizanjem političkog dogovora o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom potvrđeno je da je budućnost zapadnog Balkana u Evropi, saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je čestitala Albaniji i Sjevernoj Makedoniji koje su, kako je navela, pokazale odlučnost da uspješno realizuju program reformi i nastave da ostvaruju konkretne i održive rezultate, ispunjavajući uslove za otvaranje pregovora o pristupanju.

To je, kako je kazala Bregu, zaslužena nagrada za sav naporan rad, predanost i posvećenost sprovođenju održivih reformi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

„Zemlje članice EU postigle su dugo očekivani politički dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, čime je potvrđeno da je budućnost zapadnog Balkana u Evropi”, istakla je Bregu.

Ona je dodala da, usred globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa, ta vijest daje konkretnu nadu da će, kada svijet prevaziđe ovu opasnost, region imati snažnu dodatnu motivaciju da ide dalje i bori se sa posljedicama neophodnog zatvaranja zemalja.

“Ne znamo koliko će ovo trajati, ali smo svi sigurni da će kada se završi svijet biti umnogome drugačiji”, kazala je Bregu.

Zbog toga, kako je dodala, učvršćena evropska perspektiva i činjenica da dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ostaju suštinski elementi procesa proširenja znače mnogo za region.

Bregu je istakla da je Evropa nepotpuna bez zapadnog Balkana.

„Ako se očekuje da će se EU suočiti sa recesijom kao rezultat ove pandemije, onda možemo predvidjeti i zabrinjavajuće velike troškove pandemije za ekonomije zapadnog Balkana. Bojim se da će cijena biti visoka“, kazala je Bregu.

Zbog toga, kako je navela, sva moguća pomoć koju region može dobiti je prijeko potrebna.

Najčitanije

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog...
ambasador

Kineski Tajvan