fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović: Zdravlje građana je najveća svetinja

Brajović: Zdravlje građana je najveća svetinja

Podgorica, (MINA) – Zdravlje građana Crne Gore je trenutno najveća svetinja, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović i pozvao građane da ne dozvole da to neko ugrozi i da se zloupotrebljavaju njihova vjerska osjećanja.

Sjednica Skupštine nastavljena je nakon Kolegijuma na kojem je dogovoreno da dio današnjeg zasjedanja bude posvećen aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori.

Brajović poručio građanima da ne dozvole da budu obmanuti i da se zloupotrebljavaju njihova vjerska osjećanja.

On je kazao da je za Socijaldemokrate najveća svetinja država Crna Gora.

„U ovom trenutku najveća svetinja je zdravlje svih građana. Ne dozvolite da to bilo ko ugrozi, kako bi iz te pošasti izašli sa što manje posljedica“, rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, oni koji šalju zapaljive poruke čine zlo i sebe i društvu.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević rekao je da je Skupština mjesto gdje bi trebalo da se artikulišu opšti i zajednički interesi u Crnoj Gori.

„Nažalost, Crna Gora je u situaciju da su stvari izmakle kontroli i da određeni centri moći teško zloupotrebljavaju ljudska prava i zloupotrebljavaju silu. To nije dobro ni za koga“, poručio je Medojević.

On je upitao šta je trebalo policiji u Pljevljima i Nikšiću da „tuče narod“, navodeći da je član Pokreta za promjene Ognjen Mijatović brutalno pretučen bez povoda.

Prema riječima Medojevića, postoje dva puta iz aktuelne situacije.

„Postoji put oružanih sukoba i put političkih promjena. Nema trećeg puta“, poručio je Medojević i dodao
da je pravoslavni narod Crne Gore spreman da brani svoje korijene.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik Demokratske partije socijalista Branimir Gvozdenović kazao je da DF ne dozvoljava da se u Skupštini razgovara na ozbiljan način.

„Vi ste ovdje zajedno sa nama mjese razgovarali kako da organizujemo posao, kako da razmjenjujemo informacije, kako da poštujemo mjere NKT, kako da zaštitimo vaše porodice. Država je zaštitila sve građane Crne Gore i stvorila mogućnost da idemo naprijed“, kazao je Gvozdenović.

On je ocijenio da je država uradila čudo, i da je zaštitila zdravlje svih građana.

„Vi želite da ne poštujete zakone, a ne vodite računa o zdravlju građana. Nemojte zbog politike da dovodite u pitanje zdravlje građana i zdravstveni sistem“, poručio je Gvozdenović.

Njegov partijski kolega Nikola Rakočević kazao je da je najvažnije očuvati stabilnost, mir, sklad i uvažavanje svih razlika.

Prema njegovim riječima, Institucije su obezbijedile da Crna Gora danas ima zdravstvenu situaciju kojoj se divi čitav svijet.

„Zamislite da sad od institucija dobijemo poruku da ugrožene oblasti ne mogu biti otvorene“, kazao je Rakočević i upitao DF da li bi osjećali odgovornost za tako nešto.

Rakočević je istakao da je zdravlje najvažnije u ovom trenutku, i da su javna okupljanja zabranjena mjerama NKT-a.

„Pozovite vaše pristalice i građane da ne ugrožavaju zdravlje svoje i svojih sugrađana, da ne ugrožavaju ekonomski sistem“, kazao je Rakočević obraćajući se poslanicima DF-a.

On je ocijenio da aktuelna okupljanja nemaju nikakve veze sa crkvom.

„Vrlo su nam poznate ove političke platforme, koji neodoljivo podsjećaju na devedesete“, dodao je Rakočević.

On je pozvao opoziciju da ne stavljaju lične i partijske interese ispred zdravlja građana.

„Biće prilike i za javna okupljanja i za vaš legitimni politički protest. Nemojte da zloupotrebljavate osjećaje građana“, istakao je Rakočević.

Poslanik DF-a Andrija Mandić pozvao je Brajovića da sa funkcije koju obavlja pomogne da se problem u Crnoj Gori razriješi.

On je rekao da je DF imao obavezu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu da ne poziva građane na ulice, ali isto tako, kako je naveo, ima razumijevanja za građane.

Goran Danilović iz Posebnog kluba poslanika rekao da se ne treba „igrati skrivalice.

„Imamo naslućujuću tešku političku krizu, sa možda i razornim posljedicama za Crnu Goru, zbog toga što institucije sistema selektivno primjenjuju pravdu“, rekao je Danilović.

On je poručio vlastima da ne pokušavaju da se igraju sa sveštenstvom.

„Odgovor nije politički. Mi se u tom slučaju ne pitamo. Odgovor je narodni, i on je onda onakav kakav zaslužujete“, istakao je Danilović.

Najčitanije