fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović: Odlične vijesti rezultat napora institucija i pojedinaca

Brajović: Odlične vijesti rezultat napora institucija i pojedinaca

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je od nedjelje prva država bez zaraženih koronavirusom, a odlične vijesti rezultat su pravovremene i osmišljene strategije i napora institucija i pojedinaca, kao i cijelog društva, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, razgovarao danas putem videokonferencije sa čelnicima Parlamentarne skupštine OEBS-a predsjednikom Džordžom Ceretelijem, generalnim sekretarom Robertom Montelom i specijalnim izvjestiocem za Jugoistočnu Evropu Markom Pritčardom.

Brajović je razgovarao i sa šefovima delegacija parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije u toj organizaciji.

Cereteli je, otvarajući konferenciju, kazao da su tokom pandemije Kovida 19 odbori OEBS-a, koji broji 57 država, bili u stalnoj komunikaciji, kao i da je postojala razmjena informacija između članica u prioritetnoj oblasti zdravstvene bezbjednosti.

Brajović je kazao da je zadovoljan činjenicom da je od nedjelje Crna Gora prva država bez zaraženih koronavirusom, a da su odlične vijesti rezultat pravovremene i osmišljene strategije i napora institucija i pojedinaca, kao i cijelog društva.

On je informisao sagovornike u PS OEBS da je Skupština tokom pandemije funkcionisala na efikasan način uz maskimalnu zaštitu zaposlenih i poslanika.

„Region i Crna Gora dobili su političku i ekonomsku podršku Evropske unije, čime je potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana“, kazao je Brajović.

On je dodao da se, pored zdravstvenih i ekonomskih izazova, Crna Gora istovremeno suočava sa grubom političkom destrukcijom usmjerenom protiv države i njenih institucija.

„Od Srpske pravoslavne crkve, potpomognute pojedinim političkim akterima iz susjedne države, a sve pod plaštom odbrane vjerskih prava i sloboda“, kazao je Brajović.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Brajović je naveo da će oni biti održani na jesen u zakonskom roku, i podsjetio da je početkom maja uputio poziv evropskim institucijama za posmatračke misije.

Specijalni izvjestilac za Jugoistočnu Evropu Mark Pritčard kazao je da je zadovoljan saradnjom država, solidarnošću i odgovornošću tokom epidemije koronavirusa.

„Sada predstoji očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu i suočavanje sa ekonomskim izazovima“, naveo je Pritčard.

On se založio za slanje posmatračkih misija u države kojima predstoje parlamentarni izbori, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.

Učesnici su se saglasili o važnosti narednih mjeseci kada je riječ o kreiranju strategija za prevazilaženje izazova, i ukazali na potrebu za snažnom multilaterlanom saradnjom koja može biti značajna pomoć svakoj od država.

Šefovi delegacija iz regiona razmijenili su informacije o trenutnim zdravstvenim, ekonomskim i političkim prilikama i izazovima u njihovim državama, posebno uoči izbora u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Oni su se saglasili da novonastale okolnosti treba iskoristiti kao priliku za unapređenje odnosa, posebno u oblasti zdravstva, saobraćaja, trgovine među državama regiona.

Najčitanije