fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović: Nemamo ništa protiv donacija vakcina

Brajović: Nemamo ništa protiv donacija vakcina

Podgorica, (MINA) – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ima pozitivan stav prema donaciji vakcina u pandemiji korona virusa, rekla ješefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Ona je kazala da su SZO i UNICEF 2010. godine objavile Globalne smjernice zemljama kako da regulišu pitanje prijema i upravljanja doniranim vakcinama, uključujući i doniranje vakcina u okolnostima epidemija i pandemija.

U strategiji SZO piše da ako se pravilno upravlja donacijama vakcina, one mogu biti korisne za programe imunizacije ili u hitnim slučajevima, kao što je odgovor na epidemiju ili neku drugu vanrednu situaciju.

Brajović je za Pobjedu pojasnila da zemlje imaju suvereno pravo da odlučuju o modalitetu nabavki vakcina.

”Saglasnost nacionalnih regulatornih vlasti predstavlja imperativ za „ulazak“ vakcine na nacionalno tržište”, navela je Brajović.

Kako je rekla, smjernicama se ističe da, kao i ostale donacije, vakcine podliježu procedurama propisanim za izdavanje dozvola i kontrolu od strane regulatornih vlasti.

U tom dokumentu se napominje da „ako ne postoji kontrola nad specifikacijama vakcine ili ako donirana vakcina ne zadovoljava potrebe vladinog programa imunizacije, donacija bi mogla imati negativan uticaj“.

Prve vakcine su u Crnu Goru, koja je prva u svijetu po broju zaraženih na milion stanovnika, došle tek sredinom prošle sedmice, kada je Vlada Srbije avionom isporučila dvije hiljade doza vakcina Sputnjik V.

U četvrtak je stiglo još pet hiljada Sputnjik V vakcina, a iz Pekinga bi trebalo danas da krene 30 hiljada Sinofarmovih vakcina.

Grčki biznismen Petros Statis je 21. januara saopštio da je spreman da donira deset hiljada vakcina građanima Crne Gore kineskog proizvođača Sinofarm i od tada su iz Ministarstva zdravlja nekoliko puta saopštavali da donacija ne može da bude prihvaćena.

Donaciju 100 hiljada vakcina Sputnik V ponudio je i ruski biznismen Oleg Deripaska, ali ni ona nije prihvaćena.

Iz Ministarstva zdravlja, nekoliko puta su rekli da nijednu donaciju nijesu odbili, a ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da je „dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktnim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine“, te da je to i zvaničan stav SZO.

Brajović je kazala da vakcine kao biološki preparati kojima se indukuje imuni odgovor kod čovjeka podliježu vrlo rigoroznim procedurama ne samo u fazi razvijanja i ispitivanja, već moraju zadovoljiti visoke standarde u smislu ispunjenja uslova dobre proizvođačke prakse.

Ona je kazala da je SZO isticao da zemlje imaju suvereno pravo da odlučuju o modalitetu nabavki vakcina, ali da su ponovili da globalni problemi traže globalna rešenja – a Kovaks inicijativa je važan segment tog globalnog rješenja.

“SZO je apelovala na države sa bilateralnim aranžmanima sa prozivođačima, kao i na prozivođače da vakcine usmjeravaju kroz kovaks platformu kao garanciju da će vakcina, kao kolektivno, globalno dobro biti pravično distribuirana”, navela je Brajović.

Borba protiv pandemije, ističe ona, ne završava se dolaskom vakcina.

“Vakcina nije čarobno rješenje, već samo dopuna postojećem arsenalu mjera. Neophodno je da nastavimo sa dosljednom primjenom mjera, a posebo u kontekstu novih sojeva SAR CoV 2 virusa, koji su bez sumnje razlog za brigu”, zaključila je Brajović.

Najčitanije