fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović nema dovoljno autoriteta da povede dijalog

Brajović nema dovoljno autoriteta da povede dijalog

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Skupštine Ivan Brajović nema dovoljno političkog autoriteta da okupi partije i povede ozbiljan i uspješan dijalog, smatra predsjednica socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković.

Brajović je pozvao predsjednike parlamentarnih partija na konsultativni sastanak, navodeći da je u susret parlamentarnim izborima neophodno da svi učesnici političkog života doprinesu većoj transparentnosti izbornog procesa i poboljšanju izbornog ambijenta.

Vuksanović Stanković je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA kazala da SDP želi dijalog oko izbornih reformi jer je Crnoj Gori potrebna barem minimalna saglasnost oko ključnih uslova koji bi unaprijedili izborni ambijent i pokušali da djelimično povrate povjerenje među političkim akterima.

„Inicijativa predsjednika parlamenta Ivana Brajovića nije adekvatno pripremljena, pravovremena, niti dolazi od nekoga ko ima dovoljno političkog autoriteta da moderira uspješan dijalog“, ocijenila je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, Brajović ovih dana i mjeseci ima ozbiljnijih preokupacija i briga.

„Pa sve i da ima malo više autoriteta, teško da bi se mogao valjano koncentrisati na političke teme“, dodala je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, Skupština je pod vođstvom Brajovića „izgubila ulogu ključne institucije u parlamentarnoj demokratiji, pretvorila se u parlamentarnu karikaturu i zbog toga Brajović nema autoritet da okupi partije i povede ozbiljan dijalog“.

U SDP-u smatraju politički smislenijim i društveno korisnijim da predsjednik Vlade Duško Marković, nakon razgovora sa velikim brojem respektabilnih društvenih aktera, nevladinih organizacija, medijima, drugim institucijama i pojedincima, i dobijenih predloga i sugestija, izađe što prije sa obećanim dokumentom.

„Odnosno predlogom za izlazak iz ovakvog stanja bez presedana u ove tri decenije, zbog čega smo, nažalost, i međunarodno zavrijedili epitet hibridnog režima i zarobljene države“, dodala je Vuksanović Stanković.

Najčitanije