fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošković: Vojska kredibilan partner u Alijansi

Bošković: Vojska kredibilan partner u Alijansi

Podgorica, (MINA) – Vojska Crne Gore (VCG) kredibilan je partner u Alijansi i apsolutno je, bez izuzetka, sposobna da izvrši sve zadatke na nacionalnom ili na nivou Sjevernoatlantskog saveza, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković i načelnik Generalštaba VCG-a Dragutin Dakić su, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, obišli poligon „Židovići“ u Pljevljima, gdje je u toku vježba „Odlučan odgovor 20“, koja traje do sjutra.

“Cilj vježbe je provjera i ocjenjivanje prvog pješadijskog voda, prve pješadijske čete iz sastava i prvog pješadijskog bataljona, po NATO programu za ocjenjivanje kopnenih snaga (CREVAL) za NATO VJTF združene snage visoke spremnosti”, navodi se u saopštenju.

Bošković je kazao da je zadovoljan što prisustvuje aktivnosti ocjenjivanja jedinica koje će biti u snagama NATO za brzo reagovanje.

“Sa ponosom mogu reći da sve ono čemu sam svjedočio u prethodne četiri godine, danas se i pokazuje, a to je da je VCG kredibilan partner i da je apsolutno, bez izuzetka, sposobna da izvrši sve zadatke koji se pred nju postavljaju, bilo na nacionalnom ili na nivou Sjevernoatlantskog saveza”, poručio je Bošković.

On je naglasio da se i pored otežanih uslova izazvanih pandemijom, aktivnosti VCG odvijaju nesmetanom dinamikom.

“Trebalo je dosta vremena da se isplanira na kvalitetan način, ali ono što je važno je da se nakon tog perioda planiranja, ona već dva dana u rejonu Pljevalja sprovodi na najbolji mogući način, uz potpuno zadovoljenje svih kriterijuma i standarda koji su preuzeti članstvom u NATO”, naveo je Bošković.

Prema njegovim riječima, VCG kao institucija od najvećeg povjerenja u državi svakako ima šta da dá, ne samo građanima, već cjelokupnoj državi.

Dakić je rekao da je garant spremnosti Vojske za sve NATO zadatke, činjenica koliko je novca uloženo u modernizaciju i opremanje.

“Naše jedinice biće u sastavu italijanske čete, italijanskog bataljona kao dio komponente kopnene brigade oružanih snaga Turske, koja će u 2021.godini biti nosilac VJTF-a”, kazao je Dakić.

Kako je naveo, deklarisanjem pješadijskog voda u sastav NRF-a, Crna Gora doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti i odbrane i na taj način gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Savezu.

Dakić je dodao da će to biti prva jedinica VCG koja će biti opremljena savremenim borbenim vozilima Oshkosh.

Iz Ministarstva su naveli da je „Odlučan odgovor 20“, po scenariju i cilju, nezavisna vježba koja se realizuje u skladu sa NATO direktivom za vježbe, koja omogućava ocjenjivanje nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica NATO za brzo reagovanje.

“Sprovodi se po scenariju što realnijih situacija koje se mogu očekivati u NATO vođenim operacijama širokog spektra, prilagođenom ciljevima obuke i ocjenjivačkom procesu. U vježbi je angažovano oko 140 pripadnika VCG-a”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...