fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošković: Spremni da doprinosimo očuvanju globalnog mira

Bošković: Spremni da doprinosimo očuvanju globalnog mira

Podgorica, (MINA) – Vojska Crne Gore (VCG) spremna je da, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinosi očuvanju globalnog mira, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković u Njujorku, uoči sjutrašnjeg ministarskog sastanka Ujedinjenih nacija (UN) posvećenog mirovnim operacijama.

On se danas sastao sa zamjenikom generalnog sekretara Odjeljenja za terensku podršku UN, Atulom Kareom i podsekretarkom za pitanja razoružanja, Izumi Nakamitsu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sa Kareom su razmijenjena mišljenja o kontinuiranoj podršci UN operacijama podrške miru, kao i o doprinosu VCG kolektivnom sistemu bezbjednosti, sa fokusom na misiju MINURSO u Zapadnoj Sahari.

Bošković je istakao da Crna Gora ostaje dosljedno opredijeljena za puni angažman na planu multilateralne saradnje i poštovanju UN konvencija.

On je naglasio da je VCG spremna da, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinosi očuvanju globalnog mira.

Bošković ukazao na značaj njegovanja partnerstva NATO članica sa UN, imajući u vidu zajedničku misiju suočavanja sa savremenim bezbjednosnim izazovima, koji prijete demokratskim vrijednostima.

“U razgovoru sa Nakamitsu, bilo je riječi o izazovima koje brzi tehnološki razvoj predstavlja za razoružanje, kontrolu oružja i međunarodni mir i bezbjednost”, navodi se u saopštenju.

Bošković je rekao da se Crna Gora dosljedno zalaže za primjenu svih međunarodnopravnih instrumenata koji regulišu oblast razoružanja i kontrole naoružanja.

On je dodao da Crna Gora podržava svaku konstruktivnu inicijativu usmjerenu ka jačanju i proširivanju međunarodne saradnje u interesu smanjenja i eliminisanja rizika i nehumanih posljedica proizvodnje i upotrebe bilo koje vrste oružja ili ubojnih sredstava.

Bošković prisustvuje sjutra ministarskoj konferenciji UN posvećenoj unapređenju globalnog mira i stabilnosti.

Najčitanije