fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorovinić Bojović: Planira se vakcinacija oko 300 hiljada građana

Borovinić Bojović: Planira se vakcinacija oko 300 hiljada građana

Podgorica, (MINA) – Vakcinacija protiv koronavirusa predstavlja najbolju preventivnu mjeru, a u narednih nekoliko mjeseci planirano je da se vakciniše oko 300 hiljada građana, kako bi se stekao kolektivni imunitet, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je, na sastanku sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks, upoznala sagovornicu da se u narednom periodu očekuje isporuka kontigenata vakcina prema utvrđenoj dinamici.

„Među kojima je, pored ruske Sputnjik, kineske Sinofarm, američke Fajzer i britanska vakcina Astra Zeneka, koja u količini od 84 hiljade stiže u Crnu Goru kroz Kovaks mehanizam“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, navela da će se vakcinacija sprovoditi u skladu sa Nacionalnom strategijom za uvođenje, distribuciju i primjenu Covid-19 vakcina.

Borovinić Bojović je Medoks predočila planove Ministarstva zdravlja i u procesu digitalizacije zdravstvenog sistema i novom platformom „Corona odgovor“, koja se priprema na nivou Vlade Crne Gore, gdje građani mogu da dobiju sve odgovore i informacije u vezi sa epidemijom izazavanom virusom Covid-19.

Medoks je kazala da je ponosna što je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva (UK) podržala razvoj i testiranje vakcine sa Oksforda.

„Britanska vlada je pomogla prikupiti milijardu USD za Kovaks mehanizam, zajedno sa drugim donatorima. Uz preko 548 miliona funti obećane podrške od strane UK, pomoći ćemo distribuciju preko milijardu doza vakcina protiv koronavirusa“, navela je Medoks.

Ona je istakla da je vakcinacija najbolje oružje u borbi protiv pandemije i sredstvo za povratak redovnom životu.

„Premijer (Boris) Džonson je nakon sastanka G7 zemalja obećao da će višak vakcina u UK biti preusmjeren ekonomski siromašnijim zemljama, kako bi se ekonomije što prije oporavile“, rekla je Medoks.

Na sastanku je ocijenjeno da je vakcina britanske proizvodnje, Astra Zeneka veoma pouzdana, kvalitetna i efikasna i iskazana je zajednička spremnost da stvore uslovi da što prije stigne u Crnu Goru.

Najčitanije