fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorovinić Bojović: Dobrovoljno davalaštvo krvi spalo na 2,7 odsto

Borovinić Bojović: Dobrovoljno davalaštvo krvi spalo na 2,7 odsto

Nikšić, (MINA) – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi važan je za zdravstveni sistem u Crnoj Gori i neophodno je vakcinacijom zaštititi dobrovoljne davaoce koji spašavaju tuđe živote, ocijenila je ministarka zdravlja Crne Gore, Jelena Borovinić Bojović u Nikšiću.

U tom gradu, koji broji 14 klubova u Opštinskoj organizaciji dobrovoljih davalaca, taj svjetski praznik obilježen je vakcinacijom dobrovoljnih davalaca na mobilnom punktu na Trgu slobode, a nakon toga u zgradi Opštine i uručenjem jubilarnih priznanja za one koji su krv dali 20 i više puta.

Borovinić Bojović je ukazala da je pandemija Kovid 19 i u Crnoj Gori, kao i svuda u svijetu, smanjila procenat dobrovoljnih davanja na 2,7 odsto i istakla da se nada da će se u narednom periodu taj procenat vratiti kao što je bio nekada.

”Nova Vlada i Ministarstvo zdravlja iniciralo je ideju da svi dobrovoljni davaoci budu jednako uvaženi gdje god se nalazili u našoj državi i da imaju jednaka prava, jer im se do sada nije na pravi način jednako posvećivala pažnja”, ocijenila je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da dobrovoljni davaoci spašavaju ljudske živote jednako i u Podgorici, Nikšiću, Rožajama, Baru, Plavu i u svakoj opštini Crne Gore.

Borović Bojović je ukazala na značaj vakcinacije svih građana, kao i dobrovoljnih davalaca krvi koje je nazvala herojima, jer spašavaju tuđe živote.

Direktor Zavoda za transfuziju Crne Gore, Tamara Šćepanović, ukazala je da su zalihe krvi minimalne, jer su potrebe velike zbog pojačanog broja operacija kako bi se smanjile liste čekanja.

”Zbog povoljne epidemiološke situacije sve bolnice su vraćene u redovan režim rada i sada je potrebna krv svih krvnih grupa. Razlog smanjenja zaliha je i zbog masovne vakcinacije, što se odlaže doniranje od vakcinisanih davaoca i onih koji žele da daju krv”, rekla je Šćepanović.

Ona je pozvala sve dobrovoljne davaoce, kao i one koji žele da to budu, da daju krv prije nego što planiraju da se vakcinišu kako Zavod za transfuziju ne bi imao problema sa zalihama.

”Novo rukovodstvo Zavoda u saradnji sa Ministarstvom zdravlja trudiće se da dobrovoljni davaoci i njihovi Klubovi imaju bolje uslove za rad i veća i jednaka prava”, rekla je Šćepanović i pozvala na vakcinaciju.

Jedan od član Dobrovoljnih davalaca krvi Kluba Sveti Sava iz Nikšića koji su se vakcinisali danas na mobilnom punktu na Trgu slobode, Milenko Eraković, prvi je primio vakcinu i rekao da želi da na taj način zaštiti i sebe i druge od Kovida 19.

Predsjednik Odbora za dobrovoljno davalaštvo krvi Opštinske organizacije Crvenog krsta, koji objedinjuje 14 aktivnih Klubova, Mitar Vučković saopštio je da je tokom akcije započete 11. maja, kojoj se odazvalo 300 humanista, prikupljeno 250 jedinica krvi.

Vučković je kazao da se godišnje u Nikšiću prikupi i do 1,5 hiljada jedinica krvi i da su se približili procentu od četiri odsto dobrovoljnih davalaca u ukupnoj populaciji, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

”Jedna jedinica krvi jednako je tri doze lijeka koji se ne može dobiti u laboratoriji, nego isključivo iz ispružene ruke davaoca, koji za to ne trae nikakvu materijalnu satisfakciju, samo ljudsku zahvalnost i institucionalno poštovanje”, rekao je Vučković na dodjeli priznanja davaocima u zgradi Opštine.

On je ukazao da dobrovoljni davaoci u Crnoj Gori očekuju da imaju dva slobodna dana nakon donirane krvi i da budu prepoznati u sistemu kako bi imali prvenstvo u slučaju potrebe za liječenjem ili nabavci ljekova.

Vučković je rekao i da bi se trebao zajednički pronaći način za podršku Klubova dobrovoljnih davalaca krvi, jer mnogi od njih nemaju ni osnovne uslove za rad.

Predsjednik nikšićke Skupštine opštine Nemanja Vuković uručio je u zgradi Opštine jubilarna priznanja za one koji su krv dali 20 i više puta i rekao da mu je to velika čast, jer je i sam dobrovoljni davalac krvi i član Kluba Sveti Sava.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević čestitao je Međunarodni dan davalaštva krvi i podsjetio da u Nikšiću za nekoga ko je dobar kažu da bi i krvi dao.

”To je kod nas odavno mjera dobrote, a dobrovoljni davaoci su svi diskretni heroji koji kada zatreba ne pitaju ni ko je u pitanju, ni za boju kože, ni političko opredjeljenje, ni bilo koje drugo lično svojstvo onoga kome daju krv, već isključivo žele da nekome spase život”, ocijenio je Kovačević.

O dobrovoljnim davaocima, kako je kazao, ne treba puno govoriti, već vam im u skladu sa mogućnostima obezbijediti što bolje uslove.

”U saradnji sa Ministarstvom zdravlja pokušaćemo da obezbijedimo neki bolji prostor za Transfuzju krvi u Nikšiću, što je neophodno u odnosu na broj davalaca krvi. Neophodno je da se stvori najbolji ambijent za davalaštvo krvi u Crnoj Gori”, rekao je Kovačević i dodao da je i on jedan od dobrovoljnih davalaca krvi.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...