fbpx
NaslovnicaCovid19Bogdanović: Više od 250 hiljada EUR za podršku medijskom sektoru

Bogdanović: Više od 250 hiljada EUR za podršku medijskom sektoru

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo kulture raspisalo je javni konkurs kojim će biti obezbijeđeno 150 hiljada EUR za kreiranje i proizvodnju programskih sadržaja u dnevnim štampanim medijima, u skladu sa situacijom i ekonomskim posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da je konkurs raspisan u skladu sa zaključcime sa sjednice Vlade, održane u četvrtak, koji se odnose na podršku medijskom sektoru u Crnoj Gori.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da Ministarstvo na taj način želi da podrži aktivnosti dnevnih štampanih medija za kreiranje i proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, radi ostvarivanja prava građana na informisanost i edukovanje o svim pitanjima, problemima i posljedicama koje se odnose na koronavirus.

„Tim prije, jer je i cilj Vlade pravovremena, kredibilna, profesionalna i objektivna informisanost javnosti u kontekstu koronavirusa, te zaštita od dezinformacija i lažnih vijesti, kao i podrška ostvarivanju prava građana na pluralno informisanje i etičko izvještavanje na visokim samoregulatornim principima“, rekao je Bogdanović.

On je dodao da je i Agencija za elektronske medije uvažila preporuku Vlade i odlučila da se elektronski mediji u cjelosti oslobode obaveze plaćanja obavezne naknade Agenciji tokom naredna tri mjeseca.

„Samo tom mjerom omogućena je dodatna podrška u iznosu većem od 80 hiljada EUR za elektronske medije, a sve sa ciljem pružanja podrške medijima radi obezbjeđivanja kontinuiteta u njihovom radu u ovim izazovnim momentima“, kazao je Bogdanović.

On je naveo da je opredijeljena i jednokratna finansijsku pomoć za 14 lokalnih javnih emitera, u iznosu od 35 hiljada EUR.

„Ta sredstva biće utrošena kako bismo formirali dopisničku mrežu koja će crnogorskoj javnosti i medijima sa nacionalnom frekvencijom omogućiti da materijale iz gradova, u formi multimedijalnih sadržaja, dobijaju u najbržem vremenskom roku“, objasnio je Bogdanović.

On je saopštio da je težnja da se na taj način ojačaju kapaciteti lokalnih medija, pomogne nacionalnim medijima i podstakne na pravovremeno informisanje, ali i da se ispoštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u Crnoj Gori, koje se odnose na smanjeni intenzitet kretanja građana, a time i novinara.

„Sve to je samo dio mjera kojima ćemo podstaći medijski sektor, čiji su zaposleni ovih dana na zahtjevnom zadatku i obavljaju izuzetan posao na kojem im je zahvalna cjelokupna crnogorska javnost“, zaključio je Bogdanović.

Najčitanije