fbpx
NaslovnicaCrna GoraBjeković: Borba za slobodu medija i dalje otvoren proces

Bjeković: Borba za slobodu medija i dalje otvoren proces

Podgorica, (MINA) – Borba za slobodu medija u Crnoj Gori otvoren je proces i zahtijeva združen napor više odgovornih subjekata u cilju unapređenja radnih uslova, odsustva pritisaka i ekomomske stabilnosti, poručio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

On je, povodom 3.maja – Dana slobode medija, kazao da je u period neizvjesnosti i izazova, usljed pandemije virusa Covid19, podsjetio nezamenjivu ulogu novinara u pouzdanom i pravovremenom informisanju javnosti i značaj koji imaju u svakom demokratskom društvu.

„Dok su građani u strahu od nepoznate bolesti sveli svoje aktivnosti na neophodni minimum i iz kuća obavljali sve moguće radne obaveze, vi ste sa kolegma širom svijeta bili i ostali jedni od heroja ova priče“, istakao je Bjeković.

U prvi plan, kako je rekao, došao je odgovoran i profesionalan rad, što je veoma doprinijelo ukupnoj atmosferi u društvu.

„Borba za slobodu medija u Crnoj Gori i dalje je otvoren proces i zahtijeva združen napor više odgovornih subjekata kako bi doprinijeli unapređenju radnih uslova, odsustvo bilo kakvih pritisaka, sigurnost radnog okruženja i imovine medija, kao i ekomomsku stabilnost“, naveo je Bjeković.

On je rekao, taj proces ne trpi dalja odlaganja budući da se već duže u toj oblasti ne bilježe osjetna poboljšanja.

Kako je dodao, u susret Danu slobode medija, institucija Ombdusmana pridružuje se Generalne sekretarke Savjeta Evrope Marije Pejčinović Burić, koja je pozvala vlade da izbjegnu neopravdana ograničenja slobode medija tokom krize COVID-19 i upozorila je da se situacija ne smije koristiti za ućutkivanje ili ometanje novinara.

S timu vezi, Bjeković je ponovio da pritvor novinara mora uvijek biti samo krajnje nužna mjera u suzbijanju nezakonitih radnji i trajati najkraće moguće vrijeme.

„Čestitam vam ovaj važan datum sa željom da se generalno položaj novinara što prije poboljša u vremenu koje dolazi“, poručio je Bjeković.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu