fbpx
NaslovnicaCrna GoraBilčik: EP snažno podržava politiku proširenja i Crnu Goru

Bilčik: EP snažno podržava politiku proširenja i Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Evropski parlament (EP) snažno podržava politiku proširenja Evropske unije (EU) i naročito Crnu Goru, koju vidi kao predvodnika tog procesa u regionu, poručio je predsjedavajući Parlamentarnog odbora EU za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju EP koja boravi u posjeti Crnoj Gori i u kojoj su, osim Bilčika, bili i Danijel Frojnd iz grupacije Zeleni i član bloka socijalista i demokrata Tajs Rojten.

Bilčik je, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, izrazio zadovoljstvo delegacije ponovnim boravkom u Podgorici i naglasio da se radi o prvoj misiji EP u Crnoj Gori od početka pandemije.

On je rekao da je uvjeren da je to dobar znak da se Evropa i EU vraćaju na teren da se pozabave pitanjima na kojima rade zajedno sa zemljama regiona i u kojima mogu da budu od pomoći.

Bilčik je kazao da u delegaciji EP vjeruju da je budućnost Crne Gore u EU i da su tu ne samo radi razgovora i riječi, već da konkretnim koracima pomognu zemlji na njenom evropskom putu.

On je predstavio današnji projekat Skupštine građana, ocjenjujući da njegova realizacija uz učešće građana i svih političkih partija, u uslovima političke krize s kojom se Crna Gora suočava, daje nadu i potvrđuje da su reforme u njihovim rukama i da će u slučaju rezultata EU na to znati da odgovori.

Bilčik se, kako je saopšteno, saglasio sa ocjenom Đukanovića da situacija u regionu nije dobra i da proširenje u ovom trenutku izgubilo momentum u javnoj debati na nivou EU.

„Ali je naglasio da jeste visoko na listi pitanja EP, koji snažno podržava politiku proširenja EU i naročito Crnu Goru, koju vidi kao predvodnika tog procesa u regionu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su evropski parlamentarci pokazali interesovanje za perspektivu izlaska Crne Gore iz aktuelne političke blokade, i dalje korake u pravcu borbe protiv korupcije i reforme pravosuđa, kao i odnose sa zemljama regiona.

Oni su poručili da neće odustati od regiona i da Crna Gora može da računa na njihovu podršku na njenom evropskom putu.

Đukanović se, kako se navodi, osvrnuo na proteklu godinu demokratskog razvoja Crne Gore tokom koje se zemlja suočila sa različitim izazovima, očekivanim i neočekivanim.

„Kao i na godinu koja je nakon promjene vlasti, koja je doživljena kao šansa za novi demokratski iskorak crnogorskog društva, nažalost, po pitanju reformi i evropskog puta Crne Gore bila godina zastoja“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je kazao da je najvažnije da je Crna Gora uspjela da ostane na evropskom putu.

On je naveo da je uvjeren da će očekivane promjene u budućnosti stvoriti uslove da se vlada nesmetanom jačinom fokusira na ono što su neophodne reforme i ispuni ono što je neophodno za usvajanje evropskih vrijednosti.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora se ne bavi rokovima, već pažnju usmjerava na kvalitet.

„Na nama je da obavimo svoj posao i isporučimo rezultat evropskim partnerima, a od njih očekujemo pomoć i podršku u eliminisanju destrukcija kojima su region i Crna Gora izloženi“, poručio je Đukanović.

On je rekao da se destrukcija vrlo razigrala i da se danas u regionu govori o stabilnosti, umjesto o integraciji.

„To je slika koju vidimo iz Crne Gore i zabrinutost koju dijelimo sa našim partnerima, kako bismo zajedno učinili više da sačuvamo Zapadni Balkan kao zonu evropskih vrijednosti“, naveo je Đukanović.

On je zahvalio na pažnji koju EP poklanja Crnoj Gori, ne samo danas i ne samo toj državi, već u kontinuitetu u pravcu evropeizacije Zapadnog Balkana.

Đukanović je pozdravio je neposredan povod posjete i organizaciju projekta Skupština građana kao koristan model koji može doprinijeti transparentnosti i inkluzivnosti institucija.

Sastanku je prisustvovala šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije