fbpx
NaslovnicaCrna GoraBez odlaganja izabrati Tužilački savjet u punom sastavu

Bez odlaganja izabrati Tužilački savjet u punom sastavu

Podgorica, (MINA) – Samo kompletan Tužilački savjet (TS) stvara preduslove za odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazao je izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

Iz URA-e su pozdravili proglašenje novog TS, koje ipak, kako je naveo Mikić, ne znači mnogo dok ne bude proglašen kompletan sastav Savjeta.

On je rekao da nije poenta da postoji “krnji” TS i da neko u njemu ima blokirajući mehanizam, već da bude izabran u punom sastavu i što prije počne da radi.

“Samo kompletan TS stvara preduslove za odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, ukazao je Mikić.

Kako je naveo, nakon što su proglašeni članovi iz reda tužilaca i predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, a imajući u vidu da je nadležni skupštinski odbor dao zeleno svijetlo za uglednog pravnika predstavnika nevladinog sektora, preostalo je još da se izaberu četiri predstavnika iz reda uglednih pravnika.

Iz URA-e su još jednom pozvali kolege iz parlamentarne većine da se što prije kompletira TS, navodeći da bez toga nema prijeko potrebnih reformi, niti iskoraka u poglavljima 23 i 24, koja su ključna na putu ka Evropskoj uniji.

Mikić je istakao da bi cilj svih u parlamentarnoj većini morao da bude depolitizovan, nezavisan, ali i reformski nastrojen TS, koji će biti sposoban da započne prijeko potrebne reforme u svim granama tužilaštva.

“Zbog ovakvog stanja i pravnog vakuma najviše trpe reforme u zemlji, a prije svega borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i ispunjavanje mjerila iz poglavlja 23 i 24” kazali su iz URA-e.

Iz te partije pozvali su sve poslanike da bez odlaganja i bespotrebnih prolongiranja izaberu TS u punom sastavu, navodeći da svako ko svjesno ili nesvjesno opstruira taj izbor radi u korist kriminalnih struktura i neformalnih centara moći.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije