fbpx
NaslovnicaCrna GoraBeriša: Vlada da obrati pažnju na cjelokupnu RE populaciju

Beriša: Vlada da obrati pažnju na cjelokupnu RE populaciju

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret UPRE poručio je Vladi da treba da obrati pažnju i na Rome i Egipćane koji žive van podgoričkog naselja Vrela Ribnička, a koji se nalaze u jednako nepovoljnoj situaciji.

Stanovnicima naselja Vrela Ribnička, koje obuhvata 23 zgrade, određena je mjera samoizolacije, nakon što je jedan stanovnik tog naselja upućen u Klinički centar na bolničko liječenje, a prethodno su u toj gusto naseljenoj zajednici ostvareni brojni direktni i indirektni kontakti.

Aktivista Građanskog pokreta UPRE Elvis Beriša agenciji MINA je kazao da se danima ukazivalo na to da ti stanovnici ne poštuju Vladine mjere održavanja distance, a posebno na to da ne provode vrijeme u kućama.

„Građanska inicijativa UPRE je takođe upozoravala da se Vladine mjere ne mogu primijeniti ukoliko ne stvorimo uslove tim porodicama da ostanu kod kuće. Većina njih živi od prodaje na pijaci i sakupljanja sekundarnih sirovina, a spriječeni su da to rade“, naveo je Beriša.

Ipak, kako je istakao, ne smiju se zaboraviti ni romske porodice koje žive van tog izbjegličkog naselja i koje su takođe u jako lošim položaju.

Na njih Vlada, kako je poručio, takođe mora da obrati veliku pažnju.

Beriša je dodao da je većina Roma od djetinjstva izložena lošim uslovima, pa su zato otporniji na zaraze.

„Međutim, koronavirus jednako je razoran za sve ljude. Ako smo dakle svi jednako pogođeni tom pandemijom, smatram da treba jednako da se odnosimo jedni prema drugima“, istakao je Beriša.

On je kazao da su održavanje čistoće ulica i odvoz smeća, za šta su najviše zaduženi Romi i Egipćani, u doba epidemije veoma važni za zdravlje stanovništva.

„Ako pandemija pogodi Rome i Egipćane koji bez gotovo ikakve zaštite utovaraju i istovaraju smeće građana, da li je javnost svjesna da će od gomilanja smeća u roku od dva, tri dana izbiti epidemija tifusa, žutice, kolere i niza zaraznih bolesti koji se povezuju sa prljavštinom“, pitao je Beriša.

On je kazao da Romi i Egipćani te poslove obavljaju bez odgovarajuće zaštitne opreme koja je neophodna i koju su poslodavci dužni da im obezbjede.

„Po crnogorskim propisima, pravo na beneficirani staž imaju balerine i operski pjevači, a nemaju ljudi koji rade na utovaru i istovaru smeća. Da li je to logično i zdravom razumu prihvatljivo“, pitao je Beriša.

On je rekao da je ovih dana sretao ljude koji utovaraju otpad sa hirurškom maskom, koja, kako je naveo, prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije ne daje nikakvu zaštitu od koronavirusa.

Kako je dodao, tu zaštitu ne daju čak ni kvalitetnije maske, tipa N95 i FFP2.

„Tek maska FFP3 sa propusnošću između 0,025 mikrona i 20 nano mikrona daje zaštitu od koronavirusa. Ja takve maske rijetko vidim i na zdravstvenim radnicima, a kamoli na radnicima u javnim službama od kojih zavisi funkcionisanje države u ovom trenutku, ali ih vidim na nekim gradskim tinejdžerima dok šetaju pse“, naveo je Beriša.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...