fbpx
NaslovnicaCrna GoraBelada: Naočigled svih ugrožava se CPC

Belada: Naočigled svih ugrožava se CPC

Podgorica, (MINA) – Izjava crkvenih velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u vezi sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC) predstavlja grubo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i suprotna je stavovima Komiteta Ujedinjenih nacija, Venecijanske komisije i dokumentima OEBS-a, kazao je advokat Nikola Belada.

Belada, koji je pravni zastupnik CPC, rekao je u intervjuu Vikend novinama da u praksi građanske Crne Gore postaje normalno da se u izjavama crkvenih velikodostojnika SPC vrijeđa i nipodaštava crnogorski narod i proklinju oni koji ne dijele njihovo mišljenje o crnogorskom identitetu.

Prema njegovim riječima, naočigled svih ugrožava se CPC, koja je tradicionalna crkva u Crnoj Gori.

„Svaka civilizovana država i ukupna društvena javnost burno bi reagovala na te pojave. Crna Gora ćuti. Ćuti država, crnogorski narod, stručna javnost, organizacije za zaštitu ljudskih prava“, naveo je Belada.

On je kazao da izjavu crkvenih velikodostojnika SPC od prije nekoliko dana, da je CPC “autofekalna crkva”, kao i druge izjave u kontinuitetu u posljednjih 30 godina, posebno od trenutka kad je država najavila donošenje Zakona o vjerskim slobodama, doživljava skandalozno.

“Navedena izjava predstavlja grubo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, suprotna je stavovima Komiteta Ujedinjenih nacija, Venecijanske komisije iz 2010. godine i dokumentima OEBS-a, usvojenim na konferencijama u Beču, Budimpešti, Mastrihtu i Kijevu”, naveo je Belada.

Prema njegovim riječima, SPC primat duhovnog nad svjetovnim ostvaruje mentalnom manipulacijom narodom i falsifikovanjem istorijskih činjenica.

“Ukupno djelovanje SPC, odnosno njihovih eparhija u Crnoj Gori, a posebno Mitropolije crnogorsko primorske usmjereno je na realizaciju četiri osnovna zadatka: izvršiti prevagu duhovnog nad svjetovnim, urušiti i izvrnuti ruglu državne institucije, uništiti CPC, zatrijeti trag crnogorskog postojanja na ovim prostorima”, naglasio je Belada.

Kako je rekao, Mitropolija Crnogorsko-primorska je, prema važećim zakonima Crne Gore, pravno gledano, neidentifikovana strana sila u Crnoj Gori.

Belada je naveo da ona nije registrovana kod nadležnih organa u Crnoj Gori, nije pravno lice i nema pravni subjektivitet.

Kako je dodao, shodno međunarodnim standardima, registracija vjerske organizacije je dobrovoljna i nije suprotno međunarodnim standardima ako se ne registruje.

„Međutim, po tom istom međunarodnom pravu i standardima vjerska organizacija koja nije registrovana ne može učestvovati u pravnom prometu pravnom poretku jedne države. Bez svojstva pravnog lica i pravnog subjektiviteta ne može steći pravo svojine, ne može osnivati škole, ne može obavljati privrednu, medijsku djelatnost, ne može zaključivati ugovore”, objasnio je Belada.

Najčitanije