fbpx
NaslovnicaCovid19Begić: Trebaće nam disciplina i kad stigne vakcina

Begić: Trebaće nam disciplina i kad stigne vakcina

Podgorica, (MINA) – Vakcine protiv koronavirusa, koje će u prvoj rundi distribucije biti dostupne, neće moći da obezbijede kolektivni imunitet, već će samo zaštititi pripadnike vitalnih službi i najosjetljvije kategorije društva, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

“Stoga će akcenat i dalje biti na striktnom pridržavanju preporučenih mjera sadržanih u sloganu distanca, ruke, maska”, poručio je Begić.

On je u intervjuu za Pobjedu kazao da sve dok vakcine i/ili učinkoviti ljekovi ne postanu svima dostupni, ne smije se prestati sa sprovođenjem pravovremenih i efikasnih nefarmaceutskih intervencija, kako bi se smanjilo opterećenje te infekcije na cjelokupno društvo.

Na pitanje kako će se organizovati imunizacija i ko će prvi primiti vakcinu Begić je kazao da donošenje takvih odluka nije ni malo lak niti jednostavan proces iz nekoliko razloga.

“Ponajprije zbog globalno ograničenih količina vakcina koje će biti dostupne u prvim isporukama, a zatim i zbog niza podatka koji se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja odluka ove vrste”, kazao je Begić.

Crna Gora je, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, za vakcinu uplatila avans od 646 hiljada EUR.

Najčitanije