fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Pravo na bojkot je politički legitimno

Bečić: Pravo na bojkot je politički legitimno

Podgorica, (MINA) – Pravo na bojkot je politički legitimno, a poslanici opozicije su uvijek dobrodošli kada odluče da se vrate skupštinskim zasjedanjima, kazao je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

Bečić je novinarima, nakon sjednice Kolegijuma predsjednika parlamenta, kazao da nije imao prilike da čuje kada će se kolege iz opozicije vratiti u skupštinske klupe.

“To je na njima. Pravo na bojkot je politički legitimno, javnost uvijek cijeni postupanje svih aktera. Oni su uvijek dobrodošli kad god odluče da se vrate, jer nas čeka mnogo zajedničkih izazova i očekivanja od domaće i međunarodne javnosti”, naveo je Bečić.

Govoreći o sastanku koji su imali predsjednik države Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, Bečić je kazao da je potpuno prirodno da postoji komunikacija o spoljnoj politici saglasno ustavnim ovlašćenjima od različitih djelova izvršnih vlasti, koji saglasno svojim nadležnostima imaju vezu sa onim što je vođenje spoljne politike.

“Ako to vodi i razrješenju onoga što su bili problemi po pitanju o opozivu ambasadora, to je naravno onda i bolje i u interesu je Crne Gore da idemo naprijed i da se problemi rješavaju dijalogom, zbog potreba da svako iz ugla svojih nadležnosti doprinese tome”, naveo je Bečić.

On je rekao da o pitanjima koja su u nadležnosti izvršne vlasti treba razgovarati i doći do rješenja.

Bečić je kazao da bez obzira na politička neslaganja uvijek se mora imati na umu Ustav i ono što taj akt kaže i ono što je interes institucija i države.

“Ako tako budemo stvari posmatrali vjerujem da ćemo probleme rješavati. Rješenje se može naći ako se svi budemo držali Ustava, a vrijeme je pokazalo da opstrukcije nikome nijesu potrebne i da mogu samo da izazovu negativne posljedice”, zaključio je Bečić.

On je kazao da je prva tema sastanka Kolegijuma bila razgovor i dogovor o stalnim delegacijama u parlamentarnim tijelima međunarodnih organizacija i regionalnim inicijativama.

“Danas smo verifikovali predstavnike vladajuće većine u stalnim delegacijama i dogovorili da nas predstavnici opozicije, zato što su tražili još par dana za međuopozicioni dogovor o mjestima koja im pripadaju u stalnim delegacijama, nakon toga informišu, dostave ta imena i ona će apsolutno i automatski postati dio odluka i biće verifikovani njihovi predstavnici u stalnim delegacijama”, naveo je Bečić.

Bečić je kazao da će on biti na čelu crnogorske delegacije i kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

“Članovi će biti Slaven Radunović, Simonida Kordić, Predrag Bulatović, Boris Bogdanović, Branko Radulović, Dragan Vukić i Miloš Konatar. Opoziciji pripada šest mjesta u POSP-u i oni će vrlo brzo, u narednim danima, dostaviti imena njihovih poslanika koji će biti predstavnici”, rekao je Bečić.

On je naveo da će u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope stalnu delegaciju Skupštine predvoditi poslanica Maja Vukićević, a da će član stalne delegacije biti poslanik Dragan Krapović.

“Njihovi zamjenici su poslanici Marko Kovačević i Konatar. Vlast ima dva člana i dva zamjenika, od kojih je jedan šef delegacije. Opozicija ima jednog zamjenika i jednog člana čije ime uskoro očekujemo”, kazao je Bečić.

On je rekao da će stalnu delegaciju pri parlamentarnoj Skupštini OEBS-a, ovom sazivu predvoditi poslanik Slaven Radunović.

“Članica delegacije je poslanica Danijela Đurović, a zamjenici su poslanica Kordić i poslanik Dragan Bojović. Takođe opozicija ima pravo na jednog člana i jednog zamjenika”, kazao je Bečić.

On je naveo da će šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a biti poslanik Danilo Šaranović.

“Član delegacije će biti poslanik Dragan Raičević, a zamjenici članova će biti poslanice Kordić i Božena Jelušić. Opozicija ima pravo na jednog člana i zamjenika i uskoro očekujemo i to ime”, rekao je Bečić.

On je naveo da će šefica delegacije pri Interparlamentarnoj uniji biti poslanica Jovanka Bogavac, član poslanik Srđan Pavićević, zamjenici poslanici Milo Božović i Tamara Vujović, dok opozicija ima pravo na jednog člana i jednog zamjenika.

“U stalnoj delegaciji Parlamentarne skupštine procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, saglasno funkciji i njihovom pravnom uređenju, šef delegacije je po funkciji predsjednik Skupštine, tako da će moja malenkost biti na čelu te delegacije. Članovi će biti Jovan Vučurović i Milosava Paunović, a zamjenici Danilo Šaranović, Vladan Raičević i Srđan Pavićević. Opozicija ima dva člana i dva zamjenika”, kazao je Bečić.

On je naveo da će, pri Parlamentarnoj dimneziji Centralnoevropske inicijative, Skupštinu Crne Gore predstavljati, u ime parlamentarne većine, Tamara Vujović i Maksim Vučinić, dok će zamjenici biti Milun Zogović i Miloš Konatar.

“Što se tiče Parlamentarne skupštine Mediterana, na čelu delegacije će biti poslanik Dragan Krapović, a članovi poslanik Dejan Đurović i poslanica Jovanka Bogavac. Zamjenici će biti poslanici Radoš Zečević, Miloš Konatar i poslanica Milosava Paunović. Opoziciji pripadaju dva člana i dva zamjenika”, kazao je Bečić.

On je rekao da će parlamentarnu većinu u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran predstavljati Vladimir Joković koji će biti šef delegacije, kao član, i Tamara Vujović kao zamjenica, dok parlamentarna opozicija ima pravo na jednog člana i jednog zamjenika.

“Pored toga, dogovorili smo se da Radna grupa koja je svojevremeno radila na izmjenama i dopunama Poslovnika, u narednom periodu nastavi sa radom u sličnom ili izmijenjenom sastavu, a sa ciljem višemjesečnog rada na izradi jednog složenog akta kakav je nacrt Zakona o Skupštini Crne Gore”, kazao je Bečić.

On je naveo da je dogovoreno da, saglasno Odluci o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, taj odbor ima 14 članova – sedam iz vlasti i sedam iz opozicije.

“Što se tiče parlamentarne većine, taj odbor će predvoditi potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić. Pored njega, još jednog člana će imati poslanički klub Demokratskog fronta”, kazao je Bečić.

On je naveo da će dva člana imati poslanički klub Mir je naša nacija, i po jednog predstavnika poslanički klubovi Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Crno na bijelo.

“Opozicija će u narednim danima dostaviti predloge za svoje predstavnike u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu”, rekao je Bečić.

Najčitanije