fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Ostavka znak mudrosti i spremnosti na žrtvu

Bečić: Ostavka znak mudrosti i spremnosti na žrtvu

Podgorica, (MINA) – Nijedan pojedinac ne smije biti iznad potrebe očuvanja volje naroda i očuvanja odnosa unutar Vlade, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, dodajući da ostavka nije znak slabosti, već znak mudrosti i spremnosti na žrtvu zarad opšteg dobra.

On je, u obraćanju javnosti, kazao da je izborna volja građana izražena 30. avgusta svetinja i da sa njom nema igre.

“Zato svaki pojedinac, ko god bio, počevši od mene do svakog ministra, ne smije biti iznad potrebe očuvanja volje naroda, očuvanja odnosa unutar Vlade i parlamentarne većine”, rekao je Bečić.

Kako je istakao, ostavka nije znak slabosti, već znak mudrosti i spremnosti na žrtvu zarad opšteg dobra.

“Nijedna ostavka u Crnoj Gori nije vrednija od ostvarenja sna mnogih generacija i istorijskog cilja, od slobodne, pomirene i uređene Crne Gore. I mi smo se pomjerili svima, svaki resor poklonili drugima zarad smjene Demokratske partije socijalista (DPS). Kako tada, tako ćemo i sada”, rekao je Bečić.

Proces tranzicije vlasti kojem Crna Gora svjedoči prvi put u svojoj istoriji, prema njegovim riječima, protiče dinamično uz mnogo izazova, prepreka i opstrukcija.

“Međutim, ono što posebno budi pažnju, strepnju, ali i protivljenje ogromne većine građana Crne Gore jeste radikalizam, ekstremizam i mržnja koju detektujemo u djelovanju desničarskih društveno-političkih organizacija. Oni nijesu brojni, naprotiv, ali su bučni. Metodologija im je ista, samo im je boja različita”, rekao je Bečić.

On je kazao da je od prvog dana bivstvovanja Demokrata, subjekta koji je nastao iz snažne želje za političkim i društvenim promjenama, a kojem se za šest godina postojanja podmetalo sve i svašta, i sam bio predmet raznih oblika satanizacije i besprizornih negativnih kampanja i vještačkih afera.

Bečić je naveo da su Demokrate Osnivački kongres održale 31. maja 2015. godine, a da je on već 1. juna bio označen kao izdajnik.

“Nisu se izvinili ni nakon oslobođenja Budve, Kotora, Herceg Novog, Berana, Andrijevice, ni nakon oslobođenja Nikšića. Hajde što se nisu izvinili, već što i nakon 30. avgusta i ogromne pobjede svih građana i oslobođenja Crne Gore, nastavljaju sa lijepljenjem istih ili sličnih etiketa”, dodao je Bečić.

Kako je rekao, bestidne kvalifikacije Demokratama i njemu lično “lijepljene” su nakon što su pokušali da riješe krizu i doprinesu normalnijem izbornom ambijentu kad su ušli u Odbor za izbornu reformu.

“Kad smo saopštili da sve analize govore da samo tri opozicione liste dovode do razvlašćivanja DPS-a i iz tog razloga odbili zajedničku opozicionu listu, na sva zvona smo proglašavani za izdajnike. I desilo se da je tadašnja opozicija u tačno onoliko kolona za koliko smo se mi i zalagali pobijedila na parlamentarnim izborima i ostvarila istorijski rezultat”, rekao je Bečić.

Ni tada, dodaje on, nije čuo da se neko makar zacrvenio zbog epiteta koji su pripisivani Demokratama sa čisto uskogrudim motivima.

Bečić je kazao da je ispunio obećanje da će nepravdu ispraviti i izmijeniti Zakon o slobodi vjeroispovijesti i iz njega ukloniti članove koji dijele.

On je naglasio da je ponosan što je odlučnim vođenjem sjednice spriječio sve opstrukcije, nastavio sjednicu, što je dovelo do usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čime je po ko zna koji put demantovao “sijače magle i podjela”.

“Zato džaba prljave kampanje, džaba botovske straže, džaba uvrede i primitivazam, džaba plaćena mašinerija. Nikšić vam je to valjda pokazao, ali lekcije nijeste izgleda naučili”, istakao je Bečić.

Kako je rekao, narod Crne Gore je mudar, postojan, dostojanstven, narod koji ne trpi podaništvo, koji se ne da prevariti.

“Ako mislite da ćemo ustuknuti pred vašim centrima moći, finansijerima, šefovima, da ćemo se pomjeriti zato što nemamo prljavu logistiku, prljave pare, grdno se varate”, kazao je Bečić.

On je rekao da Demokrate imaju najjači centar moći, a to je narod Crne Gore.

“Zato zapamtite – za pedalj ustuknuti nećemo, jer niti će se oni vratiti na vlast, niti će kriminal unutar Crne Gore upravljati Crnom Gorom, niti će se sa Crnom Gorom upravljati izvan Crne Gore. Ni sada, ni nikada više”, poručio je Bečić.

Najčitanije