fbpx
NaslovnicaCrna GoraBanović: Odluka Bulajića najgrublje kršenje prava i pravila

Banović: Odluka Bulajića najgrublje kršenje prava i pravila

Podgorica, (MINA) – Odluka vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Strahinje Bulajića da neće zakazati sjednicu parlamenta direktno je i najgrublje kršenje svake ideje demokratije, ustavnosti, prava i pravila, pa i konstruktivnog rješavanja političke krize, ocijenio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

Bulajić je poručio da neće zakazati sjednicu parlamenta jer se, kako je naveo, nijesu stekli politički uslovi za to.

Banović je kazao da su se u SDP-u nadali da će jedan od najstarijih poslanika, koga je, kako je rekao, sticajem okolnosti zapalo da predsjedava Skupštinom, imati dovoljno snage da se odupre interesu svoje političke opcije.

U toj partiji, kako je naveo, nadali su se da Bulajić neće suspendovati funkcionisanje jedine državne institucije gdje se dijalog, rasprava i odluke o pitanjima koja su regulisana Ustavom mogu donositi.

“Odluka Bulajića da neće zakazivati sjednice Skupštine sve dok se predmet odlučivanja ne svidi njemu i političkoj grupaciji koju predstavlja, direktno je i najgrublje kršenje svake ideje demokratije, ustavnosti, prava i pravila, pa i konstruktivnog rješavanja političke krize”, kaže se u saopštenju.

Banović je kazao da je predlog raspisivanja vanrednih izbora i tehničke vlade, koji preferira Bulajić, legitiman, ali se ne može nametati kršenjem Ustava, demokratskih principa i prava i obaveze Skupštine da se sastaje i odlučuje.

Kako je naveo, ne može se i ne smije se voljom jednog čovjeka praktično ukinuti najviši državni organ, “a sa mjesta trenutno predsjedavajućeg postupati kao autokrata i samodržac”.

“Namjera Bulajića da iznutra blokira Skupštinu, a njegovih kolega spolja, kako bi branio neku zamišljenu većinu i „narodnu volju“, koja nikad nije ni postojala, čin su ugrožavanja ustavnog sistema”, rekao je Banović.

On je kazao da se o „narodnoj volji“ i većini između izbora može odlučivati samo na sjednicama Skupštine Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije