fbpx
NaslovnicaCrna GoraAžuran birački spisak jedan od najvažnijih preduslova fer izbora

Ažuran birački spisak jedan od najvažnijih preduslova fer izbora

Podgorica, (MINA) – Ažuran i zakonit birački spisak jedan je od najvažnijih preduslova fer i poštenih izbora i svako ko je protiv brisanja fantom birača, u suštini je protiv slobodnih izbora, smatraju u Pokretu za promjene (PzP).

Predsjednik PzP Nebojša Medojević kazao je da je tradicionalni popis zakonska obaveza i da je potrebno dobiti važne statističke podatke o pitanjima koja su važna za kreiranje mnogih politika Vlade.

“Ažuran i zakonit birački spisak je jedan od najvažnijih preduslova fer i poštenih izbora i svako ko je protiv brisanja fantom birača, u suštini je protiv fer i slobodnih izbora, pa samim tim i protiv demokratije koja se zasniva na poštenom i tačnom iskazivanju volje birača na slobodnim izborima”, ocijenio je Medojević.

On smatra da je popis posebno važan jer će, kako je naveo, biti prvi na kome će se građani slobodno izjašnjavati o svim pitanjima.

“A Monstat Demokratske partije socijalista (DPS) neće biti u prilici da falsifikuje i montira rezultate u skladu sa političkim instrukcijama DPS-a”, dodao je Medojević.

On je rekao da je popis optimalni mehanizam za čišćenje biračkog spiska od protivustavno i protivzakonito upisanih osoba, koje ne zadovoljavaju rezidencijalni uslov i više od dvije godine ne žive u Crnoj Gori.

Popisivači će, kako je naveo, evidentirati sve osobe koje ne žive na adresama prijavljenim i bazi podataka ličnih karata i prebivališta.

“Posle toga će se formirati mješoviti (vlast-opozicija) mobilni timovi koji će izvršiti naknadnu provjeru na terenu i precizno evidentirati lica koja ne zadovoljavaju zakonske uslove da budu u biračkom spisku”, kazao je Medojević.

Kako je rekao, sve te osobe treba da imaju određeni rok da nadležnom državnom organu dostave dokaze da zadovoljavaju rezidencijalni uslov i da su greškom izbrisane iz biračkog spiska.

Najčitanije